Savez logoraša BiH se oglasio povodom oslobađanja Sarića

Vijesti 27. nov 201415:36 > 15:49
Anadolija

Savez logoraša u BiH je reagovao na oslobađajuću presudu Suda BiH u predmetu Goran Sarić, a tekst saopćenja prenosimo u cjelosti.

Savez logoraša u BiH već godinama ukazuje na sporost pravosudnih organa u postupcima procesuiranja počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, ali nažalost, bezuspješno.

Posljednji u nizu dokaza da nešto ne štima kada je ova problematika u pitanju jeste slučaj pravosnažnog oslobađanja Gorana Sarića, prvobitno osuđenog na 14 godina zatvora “zbog toga što je, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području sarajevske općine Centar izvršio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, čime je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti (član 172. stav 1. tačka h. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine) i to: zatvaranjem, prisilnim preseljenjem stanovništva i ubistvom”.

Mi žrtve, ali i šira javnost, već smo se uvjerili da granice nemara i neodgovornosti vladajućih struktura (zakonodavnih i izvršnih) u ovoj državi ne postoje, ali nas boli činjenica da oni koji bi trebalo da štite javni interes, interes žrtava, ali i pojedinačne interese svih građana BiH, a to su prvenstveno tužilaštva i sudovi, nisu ništa odgovorniji niti profesionalniji.

Kako drugačije objasniti činjenicu da sud u prvostepenom postupku, za počinjena krivična djela ratnog zločina izrekne presudu i počinitelja osudi na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina, koja u drugostepenom postupku bude izmijenjena a počinitelj oslobođen.

Ko je pogriješio? Da li je to tužilaštvo koje je prvostepenom vijeću dalo dovoljno činjenica i dokaza za osudu?
Da li je to prvostepeno vijeće, koje je na osnovu nedostatnih i slabih dokaza tužilaštva donijelo osuđujuću presudu?

Da li možda sada griješi drugostepeno vijeće koje oslobađa krivice osumnjičenog jer nije van razumne sumnje utvrđena njegova odgovornost za zločine za koje se tereti optužnicom?

I još važnije pitanje: kakve igre igraju tužilaštva i pravosudni organi u ovoj državi i ko je za ovu farsu odgovoran? Ko će biti sankcionisan, odgovarati i snositi posljedice nemara, neodgovornosti i neprofesionalizma u poslu kojim se bavi?

Krajnje je vrijeme da tužilaštva/tužitelji i sudovi/sudije u BiH shvate ozbiljnost problematike kojoj se bave i patnji žrtava koje samo traže pravdu te da svoj posao počnu raditi više u skladu sa zakonskim procedurama, pravnim standardima i vođeni idealom pravde i pravednosti, a manje vođeni ličnim, ideološkim ili nekim drugim interesima.