Rješena ''misterija'' velike zmije iz Donjeg Vakufa

Vijesti 08. aug 201615:28 > 15:32
Facebook

Fotografija ogromne zmije navodno ubijene u Donjem Vakufu obišla je proteklog vikenda društvene mreže, a informaciju o ovom ''nepoznatom čudovištu'' objavili su brojni mediji u regiji.

 No, kako to obično biva, postoji sasvim jasno i jednostavno pojašnjenje o kakvom je gmizavcu riječ. Profesor Suvad Lelo sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu

Zoolog i odgovorni nastavnik predmeta Sistematika hordata za N1 je na osnovu fotografije ispričao o kakvoj se vrsti radi.

”Vidim da ima pruge. Iako je dužina od tri metra vjerovatno pretjerivanje, izuzetno je visoka vjerovatnoća da se radi od četveroprugastom smuku, Elaphe quatorlineata. No, spomenuta vrsta je uglavnom mediteranski ili submediteranski faunistički element. U ovom slučaju nema ništa neobično osim činjenice da je u pitanju kapitalac”, ispričao je profesor Lelo za N1.

Dodao je da je vidio jednako velike primjerke.

”U Hutovom sam vidio primjerke od dva metra. Da sam vidio ostatke ove zmije, imao bih bolji uvid”, dodao je on u razgovoru za N1.

Podsjećamo, fotografija koja je proteklih dana popularna na Facebooku nastala je u blizini jedne kasarne Oružanih snaga BiH. Nije poznato više informacija o ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.