Letić: Statistika kaže da smo sigurni, ali daleko od toga

Vijesti 09. aug 201613:11 > 13:16
N1

Sve češće smo svjedoci nesreća, pucnjava, krađa automobila, utapanja, napada i eksplozija po gradovima BiH. Iz policije tvrde da smo sigurno - ali građani se tako ne osjećaju.

Razgovarali smo sa Mićom Letićem, stručnjakom za sigurnost koji je za N1 kazao da kada gledamo statistiku – osjećamo se sigurno, no ono što je prisutno na terenu je daleko od toga.

“Zabrinjavajuće je da se krivična djela izvršavaju na brutalan i nasilan način, uz upotrebu oružja, a posljedice po građane i imovinu su sve teže”, kazao nam je.

“BiH plaća cijenu ranijih perioda, sistema koji je trebao stvoriti sigurnosni ambijent – a propustio je da to uradi. Građani plaćaju cijenu nekoga ko je trebao da bude odgovoran, uveže, prati i stvori sigurnosni ambijent. Zakazali smo na tim nivoima”, dodaje.

Letić smatra da institucije koje ulaze u sistem sigurnosti se brane statistikama i igrama riječi. “Kada gledate statistiku – imate osjećaj da je došlo do smanjenja u odnosu na prethodne godine, ali to su igre riječi. Građani nisu involvirani u sve to. Ako se statistika prati stručnije – procenat otkrivenosti bi drugačije izgledao”, tvrdi.

“Niko ne spominje da se navodna rasvijetljena djela odbace od Tužilaštva, da dokazi nisu valjani i slično. Nedostaju konkretni podaci”, smatra Letić – koji dodaje da bezbjednost nije u fokusu, a trebala bi biti.

“Bezbjednost je krucijalna za društvo i sistem, koji bi građanima trebao stvoriti ambijent da BiH vodi naprijed. Kroz statistiku se govori o krivičnim djelima krvnih, seksualnih prekšraja. Ali ne govori se o krivičnim djelima korupcije, koji su najvažniji sektor iz oblasti kriminaliteta”, izjavio je Letić.

“Korupcija je BiH bacila na koljena. Postoje tijela koja to trebaju da prate, ali resursi ili ne postoje ili nisu funkcionalni”.

Kazao je kako poboljšanjem komunikacije između sistemskih institucija – povećanjem preventivnih aktivnosti može se ublažiti postojeće stanje, kojim bi se i građani osjećali sigurnije.

Detaljnije u video prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.