Završena 2. Ljetna novinarska škola na N1 televiziji

Vijesti 09. aug 201618:39 > 19:10
N1

Završena je druga ljetna novinarska radionica N1 televizije. Sudionici radionice imali su priliku raditi sa profesionalcima i naučiti nešto više o radu na televiziji.

Prethodnih šest sedmica, osam mladih ljudi iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, imali su priliku učestvovati na drugoj N1 ljetnoj novinarskoj radionici. Uz pomoć iskusnih novinara N1, stekli su osnovne vještine potrebne za rad na televiziji.

Nama je ovo sve bilo korisno generalno, jer mi na fakultetima učimo samo teoriju i ne baziramo se na ovu praksu koja nam je jako potrebna. Kada smo došli ovdje, svi su nam izlazili u u susret i pružali nam pomoć. Pomagali su nam na razne načine;  kako obraditi priču, informaciju, i mnoge druge stvari“, rekao je Nermin Karić, učesnik radionice.

Na kraju obuke, svi učesnici su uradili svoje prve televizijske priloge.

Konkretno, ja sam odabrala temu rekonstrukcije olimpijskih skakaonica na Igmanu. I sve znanje koje smo stekli na ovoj radionici sigurno nam je značilo da uradimo priloge po svim najvišim standardima novinarstva“, kazala je Nejra Selimović.

Kako kažu učesnici, mladi novinari u Bosni i Hercegovini nemaju mnogo prilika poput ove. Da steknu praktična znanja koja su im potrebna za rad u medijima.

Bila sam presretna jer konačno negdje mogu pokazati šta mogu i koliko mogu. Veoma je rijetko da mladi u BiH mogu proći nešto ovako, a naročito, tokom šest sedmica proći obuku u tri različite redakcije: zabavnoj, informativnoj, i web redakciji“, kazala je Fatima Kačapor.

Za najbolje polaznike radionice osigurana je praksa na N1 televiziji, a N1 i naredne godine planira nastaviti sa svojim programom ljetne novinarske radionice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.