Mektić: Policijske agencije prate situaciju u Ošvama

Vijesti 11. aug 201609:18 > 09:20
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da policijske agencije prate situaciju u maglajskom selu Ošve nastalu nakon svađe oko seoskog vodovoda u kojoj je došlo do upotrebe vatrenog oružja, a u čemu su, prema nezvaničnim informacijama, učestvovali pripadnici selefijskog pokreta.

Prema njegovim riječima, predmet za sada vodi kantonalni tužilac koji je u stalnom kontaktu sa tužiocem iz Odjeljenja za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH.

I pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izlazili su na teren, a direktor Agencije Perica Stanić rekao je da je spreman, ukoliko to okolnosti budu zahtijevale, da pošalje u Maglaj i specijalnu jedinicu“, istakao je Mektić za “Oslobođenje”.

On je naveo da je problem nastao u subotu, 6. avgusta, i da od tada traje potraga za tim licima.

Mektić je dodao da se trenutno ovaj događaj tretira kao izazivanje opšte opasnosti.

Zbog ovog incidenta uhapšen je Jasmin Batanović, a prema nekim informacijama, u spor je umiješan i Adem Karamuj, osumnjičen da je učestvovao na sirijskim ratištima pod okriljem terorističke organizacije ISIS.

Prema zvaničnim informacijama, razlog sukoba u selu Ošve, prilikom kojeg je upotrijebljeno i vatreno oružje, su nesuglasice u vezi sa korištenjem lokalnog vodovoda, a mještanin koji je zbog neplaćanja obaveza trebalo da bude isključen sa vodovoda sipao je u rezervoar, najvjerovatnije, neko pogonsko gorivo i od tada je u bjekstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.