Duraković: 2007. stranci spriječili izlazak Srebrenice iz RS

Vijesti 21. aug 201617:18 > 19:06
ANADOLIJA/Fatih Erel

Ne smiruju se reakcije na najavljeni referendum o Danu Republike Srpske. Dio politike Srbije poziva vlast u susjednoj nam zemlji da utiču na Milorada Dodika da otkaže referendum, a dio ponavlja stavove premijera da se neće miješati u ovo pitanje. Očekuje se i konačna reakcija međunarodne zajednice.

Sjednica Vijeća za provedbu mira u BiH je u utorak. Dio članica PIC-a već sutra sjeda za sto kako bi riješili određene nedoumice. Ali to ne plaši politiku Republike Srpske, koja je ubijeđena da visoki predstavnik neće oštro reagovati.

“Mi ne možemo da znamo ko može sve za čim da posegne. Što se tiče zakona, ustava, prava, obaveza, sve strukture vlasti zajedno sa svim političkim strankama su sve odradile na zakonit način”, tvrdi Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

A da se Republika Srpska odvažno priprema, pokazuje i za sutra zakazana, druga po redu sjednica Komisije za provođenje referenduma. Sve u cilju dobre organizacije. S druge strane Bošnjaci kao konsitutivni narod i u Republici Srpskoj, a koji se malo šta pita u čitavoj priči, jedini spas pronalazi u reakciji Valentina Inzka.

“Uvjereni smo da je ovo početak ugrožavanja mira i stabilnosti BiH i početak ugrožavanja svega onoga što smo pozitivno postigli proteklih 20 godina na izgradnji mira, tolerancije i suživota. Ako oni nisu spremni da ovo zaustave znači pristaju na politiku koju provode vlasti u RS-u”, mišljenja je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Ne prestaju ni reakcije iz susjedne Srbije bez obzira na to što je predsjednik Vlade Aleksandar Vučić jasno poručio da se neće miješati u unutarnje bh. odnose. Ista poruke stiže i od ministra vanjskih poslova, Ivice Dačića.

“Srbija neće da se miješa, neće da svojim učešćem ispadne kao da se miješa u unutrašnje prilike u RS-u i u BiH, ali sigurno da je naŠ interes stabilnost uopšte”, kazao je Dačić.

Dačićeva reakcija, inače je uslijedila, nakon poziva predsjednika srbijanskog LDP-a, Čedomira Jovanovića, Vučiću i Nikoliću da zaustave referendum kojim se krši, kako kaže Dejtonski mirovni sporazum, a koji je garant mira između Srba i Bošnjaka.

“Srbija više nikad ne smije biti talac lidera prekodrinskih Srba i njihovih ideologa iz Beograda. Premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić to moraju da zaustave, jer referendum najviše šteti upravo Beogradu”, smatra Jovanović.

Prve posljedice Dodikovog referenduma već su stigle iz najava da bi u Srebrenici moglo doći do referenduma o izdvajanju Općine iz Republike Srpske. Prvi čovjek Općine, Ćamil Duraković, kaže kako je ovo opravdana reakcija, ali teško izvodiva u aktuelnim prilikama.

“Na skupštini možemo donijeti tu odluku, ali ona će biti osporena od vlasti RS-a i od raznih drugih međunarodnih organizacija koje su nam spriječile to i 2007. Ja sam svakako za, ali da bi donijeli takvu odluku treba jača potpora šire međunarodne zajednice i politička podrška”, objašnjava Duraković.

Prave posljedice referenduma biće jasne tek nakon njegovog održavanja. Ukoliko do toga uopšte i dođe. Ukoliko i ne dođe – priča o njemu je poslužila je mnogima kao odlična predizborna kampanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.