Šta je finansijski izvještaj pokazao o poslovanju SDA

Vijesti 24. aug 201614:12 > 15:15
Anadolija

Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaje o reviziji finansijskih izvještaja u izbornoj 2014. godini. U naredinh nekoliko tekstova predstavit ćemo vam izvještaje najvećih političkih partija u našoj zemlji.

 Revizija godišnjeg finansijskog izvještaja Stranke demokratske (SDA) akcije za 2014. godinu i finansijskog izvještaja za period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata Općih izbora, održanih u oktobru 2014. godine pokazao je nekoliko nepravilnosti. Kako je navedeno, utvrđeno je da je Stranka demokratske akcije prekršila nekoliko odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Prema podacima iz godišnjeg finansijskog izvještaja za 2014. godinu, Stranka demokratska akcije se finansirala donacijama fizičkih lica (1.393.102,55 KM), pravnih lica (173.812,70), prihoda od imovine (40.430), prihoda od poklona (55.205,41) i prihoda iz budžeta (3.036.305,45), ukupno 4.879.938,08 KM. U isto vrijeme Stranka demokratska akcija je prošle godine ostvarila rashode u iznosu od 4.878.985,53 KM.

Stranka demokratske akcije nije u poslovnim knjigama evidentirala nenovčane donacije po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora, čime je prekršila odredbe člana 5. stav (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Tako mnogi općinski odbori SDA nisu plaćali najamninu prostora za potrebe ove stranke. Među tim općinama su Bosanska Krupa, Gradačac, Srebrenica, Fojnica, Ilijaš, Jablanica, Hadžići, Novo Sarajevo, Foča/Ustikolina…

Nepravilna evidencija prihoda, rashoda i obaveza

Tako je Stranka demokratske akcije korištenjem poslovnih prostora u vlasništvu općina, bez plaćanja zakupnine, primila nenovčanе donacijе, kojе je u skladu sa Pravilnikom o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka i Zakonom o finansiranju političkih stranaka imala obavezu da evidentira u poslovnim knjigama i prijavi u godišnjem finansijskom izvještaju za 2014. godinu.

Revizijom je utvrđeno da su prilozi fizičkih licа u iznоsu оd 697.257,84 KМ i pravnih lica u iznоsu оd 131.812,70 KМ uplaćeni na transakcijske račune nižih organizacionih dijelova stranke, odnosno nisu uplaćeni na transakcijske račune Centrale stranke, što je suprotno odredbama člana 6. stav (2) Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Stranka demokratske akcije је u 2014. gоdini primilа prilоgе fizičkih licа u ukupnоm iznоsu оd 1.393.102,59 KМ i prilоgе prаvnih licа u ukupnоm iznоsu оd 173.812,70 KМ. Uvidоm u izvоdе sа trаnsаkciјskоg rаčunа Centrale strаnkе, utvrđеnо је dа su nа оvе trаnsаkciјskе rаčunе uplаćеni sаmо prilоzi fizičkih licа u iznоsu оd 695.844,75 KМ i prilozi pravnih lica u iznosu od 42.000,00 KM koji
čine prihode Centrale Stranke demokratske akcije.

Na osnovu obavlјene revizije godišnjeg finansijskog izvještaja, utvrđeno je da Stranka demokratske akcije nije pravilno evidentirala prihode, rashode i obaveze u poslovnim knjigama, poslovni događaji se ne evidentiraju ažurno niti na osnovu potpune i ispravne dokumentacije i da se ne vrši redovan popis imovine i obaveza stranke, što je suprotno odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji Federacije Bosne i Hercegovine.

U postupku revizije je utvrđeno da stranka nije uspostavila i vodila pravilne evidencije o osnovnim sredstvima, te da je poslovne događaje nastale u 2012. godini evidentirala u toku obavljanja revizije finansijskih izvještaja za 2014. godinu i to na osnovu nepotpune finansijske dokumentacije.

Obaveze prema dobavljačima

Stranka demokratske akcije nije u skladu sa zahtjevom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dostavila specifikaciju izvršenih usluga i medijskog zakupa po računu dobavljača „Mita group“ d.o.o. Sarajevo.

Tokom obavljanja revizije finansijskih izvještaja za 2014. godinu, utvrđeno je da stranka nije u poslovnim knjigama ispravno evidentirala nabavku osnovnog sredstva-poslovnog prostora stranke u Zvorniku.

Takođe je utvrđeno da stranka ne posjeduje blagajničke naloge uplate koji treba da sadrže broj naloga, datum uplate sredstava i podatke o donatoru (ime i prezime), niti je promet gotovinom evidentiran kroz blagajnički dnevnik-izvještaj.

Uvidom u Izvod otvorenih stavki sa stanjem na dan 29.12.2014. godine koje je dostavio dobavljač „Centrotrans-eurolines“, utvrđeno je da stranka nije u poslovnim knjigama pravilno evidentirala obaveze prema ovom dobavljaču. 

U obrascu 5 finаnsiјskоg izvјеštајa iskazane su оbаvеze OO SDA Novi grad Sarajevo prema dobavlјaču „Hayat“ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 6.000,00 KM. Prema podacima iz Izvoda otvorenih stavki na dan 31.12.2014. godine, ova općinska organizacija nema obaveze prema dobavljaču „Hayat“ d.o.o. Sarajevo.

Uvidom u izvode otvorenih stavki na dan 31.12.2014. godine, utvrđeno je da Centrala Stranke demokratske akcije u svojim poslovnim knjigama iskazuje obaveze prema dobavljačima KJKP „Rad“, „AC Quatro“, „Holiday in“ i „ZOI 84“ u većem iznosu u odnosu na potraživanja dobavljača.

Troškovi izborne kampanje

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, politička stranka za potrebe izborne kampanje ne smije potrošiti više od 0,30 odnosno 0,20 KM po biraču u svakom izbornom krugu, prema broju birača koje je objavila Centralna izborna komisija BiH.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, na osnovu broja birača, Stranka demokratske akcije je mogla potrošiti sredstva u iznosu od 2.722.501,24 KM. Stranka demokratske akcije je u godišnjem finansijskom izvještaju iskazala troškove kampanje u iznosu
od 990.593,46 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.