Javnost zgrožena: Nehumano hvatanje psa na Ilidži

Vijesti 25. aug 201610:57 > 12:47
Snapshot

Zaposlenici Higijenskog servisa preduzeća KJKP "Rad" Sarajevo su u jutarnjim satima 17. augusta uhvatili uličnog psa u sarajevskom naselju Ilidža koji je na tom mjestu godinama boravio.

Kako je za N1 objasnila čitateteljka Berina Idrizi, taj pas je bio sterilisan i vakcinisan i imao svoje hranitelje i osobe s kojima se redovno igrao. Proslijedila nam je i video nehumanog hvatanja psa, uprkos što su mještani molili da to ne urade te govorili da pas nije opasan.

Lavinu negativnih reakcija je izazvao taj snimak kojeg je u nekoliko dana pogledalo više od 117.000 ljudi na društvenim mrežama.

Na snimku možete vidjeti kako je pas bio izložen boli i velikom stresu, opkoljen sa devet uposlenika Higijenskog servisa, koji ga hvataljkama vuku – najprije za prednju šapu, a zatim za glavu, a pri tome pas ne pruža nikakav otpor i ne pokazuje znakove agresivnosti, jer je riječ o umiljatom i društvenom psu koji voli djecu i ljude, kako nam je navela Idrizi.

Na taj način postupljeno je suprotno odredbama člana 3. Zakona prema kojem je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu i člana 19. Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi koji govori o načinu hvatanja, kao i člana 318. Krivičnog zakona FBiH gdje je ovakvo postupanje okarakterisano kao krivično djelo.

S tim u vezi smo kontaktirali i portparola KJKP “Rad” Mirzu Ramića koji je kazao kako se na tom snimku može vidjeti kako stanovnici otežavaju posao i nasrću na radnike.

“Sam pas je trebao da se ukloni sa ulice, jer je bilo tri ili četiri napada na djecu i mi kao posrednici u obavljaju tih dužnosti postupamo po nalogu. Nije postojalo nikakvo škodljivo djelovanje već opstrukcija od strane građana“, kazao je Ramić za N1 te dodao kako su hvataljke propisane zakonom i da se jedino pomoći njih može uhvatiti pas.

Kazao je i kako ovome servisu građani ne olakšavaju, već naprotiv otežavaju rad te je tako prije dvije sedmice na Stupu došlo do incidenta.

“Dvije muške osobe srednje dobi su presrele vozilo KJKP Rada, koje je radilo po nalogu i uklanjalo agresivne pse, te su napali fizičke radnike te nanijeli materijalnu štetu na vozilu, a koji su pušteni nakon saslušanja. Dešavale su se i prijetnje putem telefona te su nam govorili: ‘Da imamo bombu, bacili bi je na vaše ljude‘”, istakao je portparol KJKP Rad.

Na naše pitanje gdje se predaju psi nakon hvatanja na ulici, kazao nam je: “Predaju se kantonalnim veterinarskim stanicama i vrše se pretrage nad njima. U 90 posto pasa utvrdi se da su oni kliconoše i da imaju agresivne manifestacije, da boluju od različitih bolesti i zadržavaju se u veterinarskim stanicama, nakon čega idu u azil u Praču gdje zainteresovani mogu zatražiti udomljavanje“.

Rekao nam je i kako u 99 posto slučajeva dobijaju informacije od građana i veterinarskih stanica o psima, kao i da u zavisnosti od raspoloživog broja kapaciteta vrše hvatanje. Naglasio je i da su posrednici u svemu.

Naveo je i da azil Prača ima kapacitet od 500 mjesta, tako da se ne može reći tačan broj uklonjenih pasa sa ulica po danu ili mjesečno.

Kazao je i da je lako udomiti psa, ali da zainteresovanost građana nije baš velika.

Postupak udomljavanja je ravan nuli. To su pojedinačni slučajevi, a ima i slučajeva da ih puštaju na ulice. Osoba koja želi psa, treba da ode do veterinarske stanice i podnese zahtjev za udomljenje određenog psa. Ta osoba mora imati prostor, odvojeno mjesto na kojem će boraviti“, rekao je.

Također smo ga pitali šta se desi sa psom koji je uhvaćen i za kojeg su analize pokazale da nije bolestan.

“Ako je zdrav, taj isti pas se po završetku analiza vraća na mjesto na kojem je uhvaćen”, rekao je.

Naveo je i da svako može doći do azila, a da za medije i pravna lica postoji procedura.

Rečeno nam je i da se psi ne ubijaju i da “ne vrše ništa drugo osim neškodljivog uklanjanja pasa sa ulica“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.