Šta je pokazao izvještaj o reviziji SDP-a

Vijesti 25. aug 201613:20 > 14:17
sdp.ba

Nakon što smo objavili izvještaje o reviziji i preglede finansijskih izvještaja političkih stranaka SDA i SBB-a za 2014. godinu, donosimo vam izvještaj za SDP BiH.

Revizori su utvrdili da je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine prekršila nekoliko članova Zakona o finansiranju političkih stranaka. Prihodi stranke iznosili su 4.871.625,21 KM. U gоdišnjеm finаnsiјskоm izvјеštајu strаnkа је iskаzаlа rаshоdе u ukupnom iznosu od 5.109.825,00 KM.

Najviše prihoda SDP je imao iz budžeta i to 2.982.209,50 61 KM. Prihodi od imovine iznosili su 642.381,03 KM dok su prihodi od fizičkih i pravnih lica iznosili 168.680,50 odnosno 352.608,33 KM.

Služba za reviziju je izvršila pregled i kontrolu godišnjih finansijskih izvještaja Socijaldemokratske partije BiH u periodu od 2004. do 2013. godine, nakon kojih su izdati izvještaji o pregledu i reviziji sa mišljenjem revizora, nalazima i preporukama revizije.

Nаkоn izvršеnog pregleda gоdišnjеg finаnsiјskоg izvјеštаја zа 2013. gоdinu, izdat je izvјеštај о pregledu sа mišlјеnjеm rеvizоrа, nаlаzimа i prеpоrukаmа strаnci da ne ostvaruje prihode od imovine koja nije u njenom vlasništvu i da vodi tačne evidencije o svojim prihodima i rashodima. Na osnovu uočenih nedostataka u godišnjem finansijskom izvještaju za 2014. godinu, utvrđeno je da

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine nije u poslovnim knjigama evidentirala nenovčane donacije po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora, čime je prekršila odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Kao i SDA, i SDP je za potrebe stranke koristio općinske protorije bez naknade u Bosanskoj krupi, Gradačcu, Ilijašu Jablanici, Novom Sarajevu, 

Sporni prilozi pravih lica

Na osnovu obavlјene revizije finansijskih izvještaja, utvrđeno je da je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine primila priloge prаvnih licа kоја su sklоpilа ugоvоrе о јаvnim nаbаvkаmа rаdоvа i rоbа sа оrgаnimа izvršnе vlаsti nа svim nivоimа u Bоsni i Hеrcеgоvini čiја је vriјеdnоst vеćа оd 10.000,00 KМ, u ukupnom iznosu od 10.700,00 KM, čimе је prеkršila odredbe člana 8.
stav (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Glavni odbor stranke primio je prilog pravnog lica „AS“ d.o.o Jelah –Tešanj u iznosu od 7.000,00 KM. Ovo pravno lice je sa Službom za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine tokom 2014. godine imalo sklopljen Okvirni sporazum za nabavku kafe i toplih napitaka u vrijednosti od 131.902,60 KM.

Općinski odbor SDP BiH Lukavac primio je prilog pravnog lica „Junuzović-kopex“ d.o.o. Lukavac u iznosu od 1.000,00 KM. Služba za reviziju je utvrdila da je ovo pravno lice tokom 2014. godine imalo sklopljen ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog
kantona.

Privatna preduzeća koja su sa organima izvršne vlasti na svim nivoima u BiH sklopila ugovor o javnoj nabavci usluga, ugovor o javnoj nabavci robe ili ugovor o javnoj nabavci radova u skladu sa propisima o javnim nabavkama u BiH ne mogu finansijski pomagati političke partije ako vrijednost ugovora u jednoj kalendarskoj godini prelazi iznos od 10.000,00 KM (deset hiljada konvertibilnih maraka).

Općinski odbor SDP BiH Gračanica primio je prilog pravnog lica „Plastex“ d.o.o Gračanica u iznosu od 2.000,00 KM. Na osnovu podataka iz ugovora, utvrđeno je da je pravno lice „Plastex“ d.o.o Gračanica tokom 2014. godine imalo sklopljen ugovor sa Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine.

Općinski odbor SDP BiH Tešanj je tokom 2014. godine primio prilog pravnog lica „Dobojputevi“ d.d Doboj Jug u iznosu od 500,00 KM. Služba za reviziju je utvrdila da je ovo pravno lice tоkоm 2014. gоdinе sklоpilо ugоvоr o izvođenju radova sa Odjeljenjem za javne poslove Brčko Distrikta BiH, ugovore o sanaciji lokalnih cesta sa Općinom Doboj Jug i ugovore o rekonstrukciji lokalnih puteva sа Opštinom Derventa.

Socijaldemokratska partija BiH, odnosno Općinski odbor Brčko je primio prilog pravnog lica DOO „Conram“ Brčko u iznosu od 200,00 KM. Prema podacima koje je dostavila Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, pravno lice DOO „Conram“ Brčko je tokom 2014. godine davalo usluge Vladi Brčko distrikta BiH.

Izdavali prostore koji nisu u njihovom vlasništvu

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je ostvarila prihod od imovine koja nije u njenom vlasništvu, čime je prekršila je odredbe Zakona o finansiranju političkih stranka.

Na osnovu obavljene revizije finansijskih izvještaja, utvrđeno je da je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izdavanjem imovine u Zenici, Varešu i Gračanici za koje nije dokazala da posjeduje pravo vlasništva u 2014. godini, ostvarila prihod u iznosu od 33.988,92 KM.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je u 2014. godini od izdavanja pod zakup poslovnih prostorija u Zenici, Ulica Masarikova broj 48, koje nisu u njenom vlasništvu, ostvarila prihod u iznosu od 29.712,00 KM. Poslovni prostori u Zenici su izdati SUR Restoran „Dubrovnik“ Zenica, Dinel d.o.o. Zenica i advokat Dalibor Tikvina. 

Stranka je izdavanjem poslovnog prostora u Varešu, Ulica Zvijezda broj 14, za koji ne posjeduje relevantne dokaze o vlasništvu  ostvarila prihode u iznosu od 3.076,92 KM. Dokumentacija o vlasništvu nad prostorijama, koju je SDP BiH dostavila Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine je nepotpuna i ne može se sa sigurnošću utvrditi da li na nepokretnostima SDP BiH ima pravo svojine.

Revizijom je, takođe, utvrđeno da je SDP BiH izdavanjem poslovnih prostora u Gračanici, za koji ne posjeduje relevantne dokaze o vlasništvu ostvarila prihode u iznosu od 1.200,00 KM.

Prihodi općinskih odbora

Stranka je u finansijskom izvještaju iskazala ostale prihode u iznosu od 24.799,00 KM, od čega prihod Glavnog odbora SDP BiH od prodaje vozila 22.000,00 KM. Revizijom finansijskog izvještaja, utvrđeno je da stranka nije vodila pomoćnu knjigu osnovnih sredstava, tj. da nema evidencije o pojedinačnim vrijednostima osnovnih sredstava, pa tako ni knjigovodstvenu vrijednost prodatog vozila.

Prilikom prodaje vozila, stranka je ukupnu prodajnu vrijednost vozila iskazala kao prihod od prodaje, što je suprotno računovodstvenim propisima i za rezultat ima neosnovano uvećane ostale prihode stranke.

Socijaldemokratska partija BiH je na obrascu 3-f finansijskog izvještaja za Općinski odbor Velika Kladuša iskazala prihode iz budžeta u iznosu od 1.785,70 KM, odnosno manje prihode za 5.357,10 KM.

Uvidom u podatke koje je dostavila Općina Velika Kladuša, utvrđeno je da su sredstva uplaćena Općinskom odboru SDP BiH Velika Kladuša u iznosu od 7.142,80 KM na transakcioni račun broj: 3385102200182723 kod Unicredit banke.

OO SDP BIH Gračanica dostavila je informaciju broj: 264/15 od 21.12.2015. godine, kojom obavještava Glavni odbor stranke da imovina kojom raspolaže stranka u Gračanici, nije uknjižena u katastarske i gruntovne knjige, i da je u toku proces rješavanja uknjiženja.

Obzirom da je stranka troškove goriva plaćala putem blagajne fizičkim licima, te da u svojim poslovnim knjigama za navedene odbore nema evidentirana transportna sredstva odnosno vlasititi automobil, navedene isplate imaju karakter ličnih primanja na koje je stranka u skladu sa poreznim propisima bila obavezna izvršiti obračun pripadajućih poreza i doprinosa, te po tom osnovu iskazati troškove u poslovnim knjigama i finansijskom izvještaju koji je podnijela Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.