Srbija: Država krenula u borbu protiv ilegalne trgovine duhanskih proizvodima

Vijesti 17. sep 201420:29 > 20:40
Anadolija / Arhiv

Šabačka policija je, u nastavku akcije suzbijanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih akciznih proizvoda oduzela više od 1,6 tona duhana, saopštio je MUP Srbije.

Policija je, postupajući po naredbi sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Šapcu, izvršila pretres jednog domaćinstva nadomak Šapca, gdje je oduzela 25 bala osušenog duhana, ukupne mase 992,7 kilograma.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, protiv četrdesetdvogodišnjeg vlasnika ovog domaćinstva podnijeta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Vlasnik gazdinstva nije posjedovao kooperativni Ugovor s proizvođačem duhana koji je upisan u registar proizvođača.

Takođe, kako je navedeno iz MUP-a Srbije, policija u Ljuboviji je, prilikom postupanja po naredbi sudije za prethodni postupak, u domaćinstvu na području opštine Ljubovija oduzela 674 kilograma sušenog duhana u listu za čiju proizvodnju vlasnik nije imao zaključen ugovor.

Policija nastavlja intenzivan rad na otkrivanju i sprečavanju proizvodnje i prometa duhana i duhanskih proizvoda.

– Oduzeto preko 13 tona duhana i 40 hiljada boksova cigareta

Državni organi Srbije su, u cilju sprečavanja nelegalne proizvodnje i trgovine duhanom i duhanskim proizvodima, poduzeli mjere pojačane kontrole proizvodnje duhana u otkrivanju nelegalnih zasada, kontrole u fazi transporta, isporučivanja brzom poštom, kao i na utvrđivanju kriminalnih grupa koje duhan i duhanske proizvode nelegalno prenose iz Kosova, kao i susjednih država Makedonije, Crne Gore i BiH, a u cilju dalje prodaje u zemljama Evropske unije, gdje su duhanski proizvodi višestruko skuplji. 

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, provodeći konstantnu akciju borbe protiv nelegalne proizvodnje i trgovine duhanom i duhanskim proizvodima, u prethodnom periodu privremeno oduzeli 40.450 boksova kao i rezanog i duhana u listu u količini od 13.377 kilograma.

Prema podacima MUP-a Srbije, ukupna vrijednost oduzete robe (cigareta, rezanog duhana i duhana u listu) iznosi blizu 450 hiljada eura. Nadležnim tužilaštvima podnijete su 163 krivične prijave, dok je nadležnim organima za prekršaje podnijeto 27 prekršajnih prijava. Krivičnim prijavama obuhvaćeno je 193 osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 222 krivična djela.