Profesor Mustafa Spahić govorio o ''hižaslavu''

Vijesti 13. sep 201609:59 > 10:01
N1

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju drugi dan Kurbanskog ili Hadžijskog bajrama. Kurban-bajram dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama i traje četiri dana.

O običajima, simbolici Bajrama u Novom danu razgovarali smo sa Mustafom ef. Spahićem, dugogodišnjim profesorom Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

O simbolici naziva Kurban-bajram, Mustafa ef. Spahić je kazao: “Za ovaj Bajram možemo koristiti tri naziva – Hadži-bajram, Kurban-bajram i Eid Ul-Adha. Id znači vraćanje iskonu, humusu, kurban na arapskom znači približavanje Bogu, a hadž znači odazivanje na Božiji poziv, dakle pozovi ljude da obavljaju hadž – što sve u globalu znači odazivanje Bogu, veličanje Boga i povratak Bogu. Mina je jedna od pet tiponima gdje se obavlja hadž, a također je i brdo Arefat. Kada vidite tri ili četiri miliona ljudi svih boja, različitog izgleda da su na istom mjestu u istovjetnoj odjeći, onda možete zaključiti da ako postoji slika Sudnjeg dana, to je Arefat. Na mini se bacaju kamenčići, a Ibrahim alejhi selam je prvi čovjek koji je na Mini trebao zaklati sina Ismaila za kurban i kada ga je Ibrahim povalio na pod da ga zakolje, Allah spušta ovna u okviru svoje milosti. To je bilo veliko djelo, velika nakana za naše generacije i ljudstvo i mi ne možemo pratiti Ibrahimov čin ni u mislima ni u željama. Nikad Allah ne bi naredio da čovjek zakolje svoga sina, nego do Ibrahima svi su narodi u tradiciji, da bi se umilostivili božanstvu koje su obožavali, odnosno biku, klali najstarijeg sina. Od Ibrahima do Sudnjeg dana kolje se hajvan u ime Boga Allaha na korist insana i zato se kurbansko meso dijeli po tri principa – totalnoj sirotinji, rodbini i prijateljima i komšijama bez obzira koje su vjere“.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić je za Ramazanski bajram rekao kako Bajram nije bosanska riječ te je kazao da se Bajram može nazivati “hižaslav”.

Efendija Spahić je o tome rekao: “Bog je odredio Eid Ul-Adha kao iskon žrtve, zatim je rekao da ga možete zvati Kurban ili Hadži-bajram. Dakle, već postoje tri Kur'anska naziva, i mislim da ovdje nije u pitanju kako će ga bivši reis nazivati, nego da on na sebe skrene pažnju“.

O islamu na zapadu je rekao: “Na sceni je u svjetskim okvirima globalizacija svijeta. Ta globalizacija svijeta po velikom sociologu je svjetsko osiromašenje kultura koje označava da morate izvršiti holivudizaciju čovječanstva. Svijet je Hollywood”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.