Ruski inspektori u akciji: Na bh. farmama provjeravaju sve

Vijesti 13. sep 201618:29 > 19:13
N1

Jesu li proizvodi koje smo izvozili u Rusiju zaista proizvedeni u našoj zemlji? Odgovor na to pitanje možda bi mogli dati ruski inspektori koji od danas u BiH provjeravaju sve. Od proizvodnje do pakiranja.

S obzirom da je recimo Izvoz mlijeka na tršište EU odavno upitan, domaće mljekare bi spasio izvoz na rusko tržište. Ruski inspektori danas nisu dovzvoli snimanje njihove posjete niti su davali izjave.

Mljekara Milkos koja je vlasnik Farme Spreča, ima dozvolu za izvoz u EU i Tursku. Širenje na rusko tršite velika je šansa mljekarskog sektora.

Oni su došli da ispitaju teren i da vide sa kojom sigurnošću BiH kontroliše svoj mljekarski sektor, odnosnu proizvodnju i prodaju mlijeka, stavljanje na tržište“, rekao je Adin Fakić, direktor mljekare “Milkos”.

Farma godinama gradi put ka stranom tržištu, a on je morao zadovoljiti sve standarde.

Od svog teleta othranimo sebi krave. To nije tako bilo prije. Gazda je nabavljao grla. Sada sebi odhranimo i imamo sve domaće“, izjavio je Nezir Subašić, domaćin Farme “Spreča” Kalesija.

Sve ima svoju evidenciju. Bilo šta da se radi je pod tim brojem i imenom. Ako je prodaja, ima broj. Pasoš dobija da se izvede. Radi se analiza mesa, krv se vadi – sve“, kazao je Edis Mujkanović, matičar farme „Spreča“ Kalesija.

U aprilu je počeo izvoz mlijeka u EU, ali zbog nekonkurentnosti promijenjen je portfolio proizvoda za izvoz. Sedmično se izvozi jedan kamion bijelog mekog sira, ajrana, pavlake sa biljnom masnoćom i jogurta.

Mi se trudimo da dostignemo određeni kvalitet koji bude prepoznat u inostranstvu . Zahvaljujući tome mi lakše i jednostavnije dobijamo sve moguće dozvole zato što ispunjavamo sve standarde“, rekla je Ivana Jožef, inžinjer poljoprivrede na farmi “Spreča”.

Veoma je teška situacija na evropskom tržištu mlijeka jer je zabranjen izvoz za Rusiju te je ukinuta kvota za proizvodnju mlijeka u EU što je dovelo do smanjenja cijena mlijeka na evropskom tržištu“, ispričao je Adin Fakić, direktor mljekare “Milkos”.

Hoće li ova farma dobiti zeleno svjetlo za izvoz na rusko tršište, ovisi od izvještaja ruske inspekcije koji će tek biti dostavljen.

Na ovoj farmi nalazi se oko 1.500 krava od čega je pola muznih što daje oko 16.000 litara mlijeka dnevno. Planovi su da se farma pomladi za novih 200 grla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.