12 dana do referenduma: Kojim kolosijekom ide RS?

Vijesti 13. sep 201618:45 > 19:21
N1

“Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske” - sa DA ili NE – moći će da odgovori 1.219.339 građana Republike Srpske.

Republička komisija za sprovođenje referenduma, nakon što nije dobila centralni birački spisak od CIK-a BiH, sastavila je svoj.

“I na to smo jako ponosni. Mogu da kažem da je to bilo jedino moguće, tj. danonoćnim radom i naših opštinskih i gradskih komisija, koje su vrlo brzo reagovale, dostavile potrebne podatke. Mi smo uspjeli da sastavimo spisak koji će biti opotpuno ispravan, tačan, relevantan, za razliku od nekih malih poređenja sa Centralnim biračkim spiskom, gdje smo našli veliki broj nedostataka”, kazao je Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

I dok se u Republici Srpskoj uveliko pripremaju za referendum, stav međunarodne zajednice i Bošnjaka nije se promijenio – ovim se krši Ustav BiH i Dejton. Izostala je i podrška Srbije. Upravo se mnogo nade polagalo na Aleksandra Vučića i njegov politički uticaj na Dodika. Profesor na FPN u Banjaluci Miloš Šolaja objašnjava zašto taj uticaj nije bio i presudan za odlaganje referenduma.

“Naravno da između Srbije i RS moraju da postoje političke veze,diskusija i obrazloženja zašto se u takve odluke donose. Činjenica je da Srbija može da iznese svoj stav kao što je kroz izjave premijera Vučića iznijela, ali sa duge strane i RS može kao subjekt odlučivanja da kaže šta želi, a šta ne”.

Iako je do referenduma ostalo još 12 dana, dio javnosti ubijeđen je da će Milorad Dodik, u zadnji čas ipak odustati. Kao prilog tome navode se malo pomirljiviji tonovi koji u posljednje vrijeme stižu iz ovog entiteta.

Željka Cvijanović premijer RS kaže: “Postoje dva kolosjeka. Jedan je taj da se održi referendum, i on jeste jedan od koraka da se provode odluke u funkciji Ustavnog suda, a drugi korak jeste da se izvrše određene izmjene, samog zakona o praznicima”.

Ipak, za sada je izvjesnije da će RS krenuti kolosijekom održavanja referenduma. Glasački materijal neophodan za referendum je kompletiran – slijedi štampanje, a u dnevnim novinama objavljen je poziv građanima da 25. septembra odluče od Danu RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.