Uvredljivi plakati po Mostaru: Kome smetaju burke?

Vijesti 14. sep 201616:55 > 19:22
N1

Posljednjih mjeseci nezaobilazna destinacija državljanima arapskih zemalja postaje i Hercegovina. No njihova pojava naišla je na negodovanje u javnosti i to nakon što su obavljali vjersku molitvu u jednom od tržnih centara. Tako su ovih dana na ulicama Mostara osvanuli plakati kojima se poručuje ženama u nikabu da nisu dobrodošle u grad na Neretvi.

Među turistima koji posjećuju staru gradsku jezgru svakim danom sve više su primjetne žene pod nikabima i burkama koje većinom dolaze iz arapskih zemalja. Među njima je i Umbadar, žena iz Kaira koja nosi nikab. Kaže, zbog toga nikada nije imala problem.

“Svi su ovdje jako ljubazni, nikad nisam imala problema. Živjela sam u Sarajevu i nikad nisam imala problema zbog nikaba niti primjećujem bilo kakve čudne poglede upućene meni”, kazala je Umbada.

No na mostarskim ulicama, stubovima, izlozima, pa čak i školama jasna poruka za žene u nikabu da su nepoželjne. Većina je pak oblijepljena kod tržnog centra koji je posljednjih mjeseci omiljeno mjesto gostiju iz arapskih zemalja. Pitanje koje se postavlja kome smetaju i zbog čega?

“To može biti stav jedne manje grupe. Istina moderno društvo u svom cjelokupnom potencijalu danas je u nekoj vrsti nedoumice da li afirmirati prava ili uskraćivati. To isto društvo u kojem živimo mora naći odgovor da li će konačno dopustiti da se oblači u skladu sa vlastitim svetonazorom ili ne”, poručuje Enes Ratkušić, sociolog.

“Mislim da je to stav pojedinca, ubijeđena sam da to ne misle svi građani Mostara. Imam priliku da mnogo kontaktiram sa ženama koje žive ovdje i nemaju tako negativan stav. To je urađeno vjerovatno kao neka provokacija”, smatra Ernesa Bihorac.

Građani su podijeljenih mišljena. I dok jedni podržavaju ljepljenje ovakvih plakata i misle da mjesto ženama u nikabu nije u BiH, drugi su pak iznenađeni i oštro osuđuju ovaj čin.

“Meni je ime Begzada i ja sam protiv toga. Protivim se toj modi, tom stilu odijevanja, ne priliči i nisam za to. Ako ona mene može vidjeti, zašto ja ne mogu nju vidjeti?”

“Mislim da na nekim mjestima stvarno nije poželjno ni lijepo vidjeti. To je novina na našim prostorima, treba se čovjek navići na to, a treba odrediti mjesto i vrijeme gdje se to može nositi”.

“To onaj ko je nekulturan, ko nema pojma o čistoći u gradu, on to radi”.

“Ovakve naljepnice po gradu definitivno smetaju, mislim da je uvredljivo, a žene u nikabu, hidžabu bilo čemu ne smeta”.

Ko ili koja grupa stoji iza kreiranja i distribucije spornih plakata nije poznato, ali većina građana ipak smatra da se radi o necivilizacijskom činu te da se šalje loša poruka turistima i posjetiocima ovog grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.