101 godina za kriminalnu grupu Bojana Cvijana

Vijesti 14. sep 201617:07 > 19:02
N1

Sud BiH osudio je Bojana Cvijana i druge na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora zbog teških ubistava, oružanih pljački banaka i brojnih drugih teških kaznenih djela. Tužilaštvo BiH navodi da je riječ o jednoj od najvećih organiziranih kriminalnih grupa u BiH u posljednjih 20 godina.

Trinaest pripadnika jedne od najvećih organizovanih kriminalnih grupa, unutar predmeta Lutka, koji su djelovali od 2005. godine, osuđeno je na 101 godinu i 8 mjeseci zatvora. Bojan Cvijan, inače nekadašnji šef Odjela za droge Agencije za istrage i zaštitu BiH osuđen je na najvišu kaznu u ovom predmetu – prvostepeno 20 godina zatvora. Oslobođena su trojica optuženih.

“Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana. U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. „sačekušama“ ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

I to – ubistvo Borisa Govedarice kod tržnog centra “Tom” u Lukavici, ubistvo Vladimira Mačara na Palama kraj Sarajeva, ubistvo Zorana Goluba u njegovom kafiću “Sport” u Lukavici, te dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrala. Opljačkali su milionske iznose iz Privredne banke Sarajevo, Pavlović banke iz Bijeljine, te poštu u Sarajevu. Naloženo im je da novac vrate, a biće pokrenuti i parnični postupci. Odbrana Cvijana, a i drugih osuđenih, žaliće se u drugostepenom postupku.

“Bojan je dobio 20 godina. Čuli ste ono što se odnosilo na druge, a to je da je Veljančićev iskaz jedini dokaz njemu i to nije uvaženo. Dodano je da su svjedoci rekli nešto što nisu rekli, ali to je sudska odluka i naravno da ću se žaliti”, istakla je Vasvija Vidović, advokatica Bojana Cvijana.

Na tok svjedočenja značajno je uticao iskaz svjedoka pod imunitetom, nekada člana grupe – Anđelka Veljančića, te presretnuti razgovori Bojana Cvijana i Darka Eleza koji se navodi kao organizator grupe i kiminalnih aktivnosti. Elez se nalazi na izdržavanju devetogodišnje kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji. Njegov brat Davor Elez prije dva mjeseca pobjegao je iz Bosne i Hercegovine, a nedavno je pobjegla i bivša miss fotogeničnosti BiH Slobodanka Tošić čekajući odsluženje dvoipogodišnje kazne zatvora čiji je predmet bio jedan od izdvojenih pod okriljem Lutke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.