Federalni parlament ostaje blokiran

Vijesti 18. sep 201614:33 > 14:39
N1

Dva sata delegati Doma naroda Federalnog parlamenta čekali su na početak sjednice koja je trebala pokazati snagu i jedinstvo vladajuće koalicije u Federaciji. No, to se nije desilo.

Nakon višesatnog ubjeđivanja na kolegiju, odustalo se od rasparave o pravima branitelja i Nacrta Zakona o konverziji. Sjednica je napokon počela u 14 sati, a nakon utvrđivanja dnevnog reda i pitanja delegata ponovo prekinuta ovaj put zbog Zakona o igrama na sreću koji nije dobio preporuku zakonodavno-pravne komisije da se razmatra po hitnom postupku. Na kraju se od sjednice odustalo, ovaj put nakon zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda koji je upozorio da je preglasan i da ne može pristati na redovnu proceduru.

Gotovo sigurno, Klub hrvatskog naroda potegnuo bi vitalni nacinalni interes da je Zakon o igrama na sreću razmatran po hitnom postupku, jer je kako tvrdi u HDZ, na ovom zakonu u Vladi Federacije takođe preglasana ministrica finasija koja priprema novi model.

U opoziciji su osim proceduralnih pogrešaka, umjesto kladionica, prijedlogu Zakona “zamjerili” što oporezuje igrače, ne kladionice.

No od početka se znalo da je ta sjednica na klimavim nogama, zbog niza zakona oko kojih nema saglasnosti između partnera u vlasti, poput nacrta Zakona o šumama. Ovo je potvrdila i predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara kazavši kako se u predizborno vrijeme teško dogovoriti o bilo čemu.

Delegati su se trebali izjasniti i o tome da li prihvataju kreditni aranžaman sa MMF-om što je pomalo apsurdno ako se zna da je prva tranša kredita već došla u BiH.

Posljednja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta 7. septembra prekinuta je jer nije bilo kvoruma. Prije toga održana je krajem jula. Od glasanja u četvrtak ovisilo je i zakazivanje naredne sjednice Predstavničkog doma a koji je prošlu sjednicu održao takođe u julu. Kako sada stvari stoje, novih sjednica neće biti prije oktobra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.