Pregled sedmice: Referendum – priprema, pozor, sad

Vijesti 18. sep 201619:40 > 19:42
N1

Ustavni sud BiH potvrdio je svoju raniju odluku, 9. januar je neustavan, RS mora promijeniti Zakon o praznicima.

Takođe podržan je zahtjev nekoliko apelanata, uz ostale, Bakira Izetbegovića o donošenju privremene mjere zabrane referenduma jer kako je navedeno u obrazloženju, “referendum može imati štetne posljedice po izvršenje odluke suda o 9. januaru”.

Odluku je potvrdilo sedam od devet sudaca, protiv su bili suci iz reda srpskog naroda.

Očekivano reakcije u BiH dijametralno suprotne. U RS referendum betoniran.

Iz međunarodne zajednice apelirali su na rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma uz upozorenje da se radi o prijetnji vladavini zakona, stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje.

“Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH”, stav je ambasade SAD-a u BiH.

Da li će međunarodna zajednica napokon iskoristiti svoje bonske ovlasti, odnosno da će Tužilaštvo BiH pokrenuti istragu protiv onih koji podrivaju ustavni poredak, teško je vjerovati.

U međuvremenu, SNSD je objavio da sve svoje resurse, ali i medijski prostor za lokalne izbore ustupa Komisiji za provođenje referenduma u RS. Domoljublje, ili se Dodik jednostavno nema čime pohvaliti, a izbori se približavaju, pitanje je koje će, čini se, odlučiti i lokalne izbore u RS-u.

Umrli će glasati

A petnaestak dana pred izbore, kupovina i prodaja glasova u BiH postala je javna. Dok je Centralna izborna komisija bila zaokupljena referendumom, da li dati izvode iz centralnog biračkog popisa ili ne, sve je više oglasa putem kojih birači traže ko će platiti njihov glas, dok kandidati otvoreno nude poznanicima novac za podršku na izborima.

Kao jedan od većih problema nevladine organizacije navode imena umrlih osoba na biračkim popisma.

Trgovina glasovima krivično je djelo. I ranije se događalo, da li je ko odgovarao nije poznato.

Zakoni na čekanju

A ko će odgovarati za bahato ponašanje federalnih parlamentaraca, vjerovatno niko. Kako drugačije objasniti luksuz koji sebi dopušta vladajuća koalicija koja zbog nemogućnosti dogovora blokira rad Federalnog parlamenta. Dom naroda FBiH je na posljednjoj sjednici uspio utvrditi tek dnevni red i saslušati pitanja delegata. Sjednica je nakon toga prekinuta. Bošnjački delegati osjetili su se preglasanim u Zakonodavno-pravnoj komisiji koja je preporučila da se Zakon o igrama na sreću razmatra po redovnoj, ne hitnoj proceduri kako je ranije usvojen na Predstavničkom domu gdje su se, podsjetimo, zastupnici HDZ-a osjetili preglasanim.

Sjednica koja je trebala pokazati snagu i jedinstvo vladajuće koalicije u Federaciji, prekinuta je do daljneg, vjerovatno će biti održana nakon izbora. Od nje je ovisilo i sazivanje Predstavničkog doma.

Prodaja dionica FDS-a i pitanja

No zato u Federalnoj Vladi rade. Ubrzano prodaju ono malo državnog kapitala koji je čudom preživio u nekadašnjim privrednim gigantima. Ove sedmice riješili su se FDS, odnosno 39,9 posto dionica koje su na Sarajevskoj berzi prodate po cijeni od 83,45KM po dionici čime je Federacija inkasirala oko 42 miliona maraka. Navodno se moglo dobiti duplo toliko jer je sama imovina preduzeća kako tvrde u SDP-u vrijedna na stotine miliona maraka, zbog čega su odlučili podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u vlasti

Radi podsjećanja, od 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena je sa Agencije za privatizaciju na Vladu FBiH.

Cvijan dobio 20 godina, nepravomoćno

A da Sud radi i presuđuje, podsjetio nas je ove sedmice slučaj Bojana Cvijana koji je sa svojm partnerima osuđen na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora zbog teških ubistava, oružanih pljački banaka i brojnih drugih teških kaznenih djela. Tužilaštvo BiH navodi da je riječ o jednoj od najvećih organiziranih kriminalnih grupa u BiH u posljednjih 20 godina. Bojan Cvijan, inače nekadašnji šef Odjela za droge Agencije za istrage i zaštitu BiH, osuđen je na najvišu kaznu u ovom predmetu – prvostepeno 20 godina zatvora. Oslobođena su trojica optuženih.

Istinski heroji BiH

I za kraj priča o pravom nepokolebljivom bh. duhu. Iako slijep, Mustafa Mehić istrčao je svoj prvi sarajevski polumaraton za dva sata, sedam minuta i dvije sekunde i tako postao prva osoba s invaliditetom u regiji koja je sudjelovala u polumaratonu. Pomogao mu je trener Tomislav Cvitanušić koji od početka trenira Mustafu. Mujće, kako mu prijatelji tepaju, završava prvu godinu Pravnog fakuleta i najveća mu je želja predstavljati jednom svoju zemlju na Paraolimpijskim igrama. Uz njega će i dalje biti Tomislav kao podrška na tom putu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.