Calavera: Impresionirana sam kolektivnim radom u BiH

Vijesti 19. sep 201613:40 > 13:47
N1

"BiH je ostvarila bolje rezultate u odnosu na zemlje ostatka regije. Ovo je tek početak, ne treba se zavaravati", izjavila je Genoveva Ruiz Calavera.

Reformska agenda obuhvata četverogodišnji period i ona je usmjerena na unapređenje socio ekonomskih prilika za građane, ali približava zemlju evropskim integracijama.

Uvjeravam vas u ime EU, komesara i partnera da smo tu da pružimo podršku. Tu su izazovi, problemi, izborna je godina, ali ne treba zaboraviti da su reforme prioritet i ključne“, kazala ja Calavera.

Ona je kazala da je prva faza bila dobra.

Nezaposlenost mladih je jedna od važnih komponenti druge faze. Pored rješavanja tog problema želimo vidjeti i reforme poreskog sektora, javne uprave, želimo vidjeti fokus na provedbu reformi u kontekstu vladavine prava kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nove investicije. Razmotrili smo zajedničke mogućnosti da nastavimo sa realizacijom reformske agende“, dodala je Calavera.

U uredu Delegacije Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak na visokom nivou posvećen provedbi Reformske agende za BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.