Tadić: Prikupljamo podatke o Tomašici

Vijesti 18. sep 201409:49 > 09:59
genocide.wordpress.com

Tužilaštvo BiH intenzivno provodi provjere novih informacija sa terena s ciljem prikupljanja podataka o postojanju osnova sumnje da se na ovom području nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH u ovom trenutku intenzivno provodi provjere novih informacija dobijenih na terenu, kao i pregled satelitskih snimaka s ciljem prikupljanja dovoljno podataka o postojanju osnova sumnje da se na širem lokalitetu Tomašice nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina počinjenih tokom rata u Prijedoru, izjavila je šefica Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Gordana Tadić.  

“Ukoliko se utvrdi da postoje osnovi sumnje, koji ukazuju da bi se mogli pronaći posmrtni ostaci žrtava iz Prijedora, Tužilaštvo BiH će bez odgađanja uputiti prijedlog Sudu BiH za izdavanje naredbe za ekshumaciju” – kazala je ona. 

Navela je kako je Tužilaštvo BiH u više navrata u prošlosti isticalo da je za efikasnije rješavanje predmeta ratnih zločina potrebno povećati tužilačke i stručne kapacitete, što je i postignuto u decembru 2013. kada je imenovano 13 tužilaca za ratne zločine i u martu 2014, zahvaljujući sredstvoma iz IPA fondova imenovano je još pet tužilaca. Za sve novoimenovane tužioce osigurana je stručna podrška u radu, u vidu upošljavanja potrebnog broja stručnih saradnika i istražilaca.