RAK upozorio medije da izbjegavaju ratnohuškaču retoriku

Vijesti 22. sep 201615:11 > 15:13
Reuters

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH danas je posebno istakao obavezu dosljednog poštivanja medijskih kodeksa i izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH.

Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentuju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg uticaja na publiku, mogle podstaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju, te ugroziti živote građana BiH, saopšteno je iz RAK-a.

Takve izjave moraju se prenijeti na način da budu iznesene osnovne činjenice, ali uz obezbjeđivanje dodatnog činjeničkog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emitovni naboj, provokativne izjave ili optužbe.

Savjet RAK-a ponovo je konstatovao da, uprkos činjenici da je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sistemu i javnim RTV servisima koja važi od 1. marta, digitalno emitovanje još nije počelo.

Podržana je Agencija u daljim nastojanjima da sprovodi zadatke iz nadležnosti da bi proces digitalizacije zaživio.

Prihvaćena je informacija o sprovođenju javnih konsultacija na nacrt odluke o načinu korištenja “multipleksa A”, koja treba omogućiti stvaranje neophodnih preduslova za ulazak ostalih TV stanica u BiH u slobodne kapacitete ovog sistema.

Savjet RAK-a prihvatio je informaciju o sprovedenoj analizi o slobodnim frekvencijskim resursima za zemaljsko radio-emitovanje i konstatovao da postoje mogućnosti za pokretanje javnog poziva za dodjelu slobodnih frekvencijskih resursa za zemaljsko radio-emitovanje.

Ovlaštena je Agencija da otpočne neophodne pripreme za objavu i realizaciju javnog poziva.

Predstavnici radijske industrije, kao i druge zainteresovane strane, biće blagovremeno obaviješteni o daljim aktivnostima i detaljima.

Prihvaćena je informacija o Politici sektora telekomunikacija, kao ključnog strateškog dokumenta za razvoj tržišta telekomunikacija i konstatovano da su rad Agencije i razvoj tržišta otežani zbog toga što postojeća Politika predviđa aktivnosti do 2012. godine.

Savjet Agencije uvjeren je da će Savjet ministara BiH usvojiti novu Politiku (2017-2021.) u što skorije vrijeme, da bi se i BiH svrstala u red zemalja u okruženju koje slijede trendove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga.

Agencija će dati puni doprinos da bi se omogućilo što brže donošenje ovog strateškog dokumenta.

Prihvaćena je i informacija o analizama tržišta: veleprodajno tržište pristupa i započinjanje poziva iz javnih mobilnih telefonskih mreža, te tržište terminacije poziva u mobilnim mrežama-veleprodajni nivo.

Savjet RAK-a usvojio je projekciju budžeta Agencije za 2017. godinu, Pravilo o izmjenama Pravila o planu brojeva za telefonske usluge u BiH i Pravilo o izmjenama i dopuni Pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH.

Usvojene izmjene i dopune ovih pravila odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva sa područnim kodom 033.

Novim pravilom područni kod 033 se neće mijenjati, ali će se za govorne usluge birati pozivni broj i unutar vlastite mreže.

Usvajanje Pravila za distribuciju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija odgođeno je za narednu tematsku sjednicu Savjeta, nakon dodatne analize tržišta i konsultacija sa relevantnim nosiocima dozvola.

Očekuje se da bi ovo pravilo trebalo da bude usvojeno tokom oktobra.

U skladu sa Zakonom o Javnom radio-televizijskom servisu BiH, Savjet je započeo proceduru u vezi sa imenovanjem članova Upravnog odbora BHRT-a, kojima ističe mandat 10. decembra.

Na objavljeni konkurs pristiglo je 20 prijava.

Savjet je formirao internu komisiju koja će obaviti intervjue, formirati rang-listu kandidata, i u zakonskim rokovima proslijediti je u Parlamentarnu skupštinu BiH na imenovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.