Karremans oslobođen odgovornosti za ubijene Srebreničane

Vijesti 22. sep 201615:54 > 15:54
AFP

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku da se protiv komandanta holandskog bataljona Thoma Karremansa neće voditi krivični postupak. Za ovakvu odluku razlog je, kako se navodi u saopćenju Evropskog suda, to što su vlasti u Holandiji dovoljno istražile ovaj slučaj.

Podsjećamo, prethodno su nacionalni sudovi u Holandiji odbili da vode proces protiv ovog bivšeg oficira i komandanta Plavih šljemova Thoma Karremansa i njegovog zamjenika Rob Franken, koji su u julu 1995. bili stacionirani u Srebrenici.

Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović u razgovoru je za N1 naglasio da je odluka Evropskog suda konačna i da se na nju ne može žaliti.

“Strazbur je odluči odbiti našu žalbu na odluku holandskog suda. Ovdje se radilo o pojedinačnoj odgovornosti Karremansa i Frankena, dok smo u tužbi protiv Holandije imali tužbu protiv države i ona je uspješno okončana. Holandski sud je odluči da je država odgovorna za smrt troje Srebreničana tokom genocida u ovom gradu”, kazao je on.

Odluka da se država proglasi odgovornom, a da se pojedinci oslobode krivice za isto djelo je u suprotnosti sa samom sobom i ona predstavlja presedan u međunarodnom pravu, dodao je Nuhanović.

AFP

“Nikada niti jedna pripadnik, ne samo holandskog bataljona, nego i drugih međunarodnih snaga nije procesuiran za događaje koji su se dogodili devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, pa ako hoćete i za genocid u Srebrenici. Dala se prećutna saglasnost da se nikada ne procesuira neko od pripadnika UNPROFOR-a”, mišljenja je bivši prevodilac UN-a, koji dodaje:

“Zbog ovoga sudska odluka protiv države Holandije nije se nikada trebala desiti i kao takva predstavlja presedan u međunarodnom pravu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.