Zmijanski vez na listi svjetske baštine UNESCO-a

Vijesti 01. dec 201411:29 > 11:38
Srna

Zmijanjski vez je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koje je zvanično uvršteno na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Srna

Odluka je donijeta na devetoj sjednici Međuvladinog komiteta UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, a time Zmijanjski vez postaje svjetsko dobro.

“Ovo je veliki korak za BiH”, rekla je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović te podsjetila na sve poslove koje bilo neophodno uraditi kako bi BiH mogla kandidovati i predložiti nematerijalno kulturno dobro na listu UNESCO-a.

Istakla je da su odluke donosili zajedno sa Ministarstvom kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstvom civilnih poslova BiH, koje je koordiniralo u ovom procesu, što, kazala je, pokazuje da ima dogovora u BiH.

Prijedlog i kandidaturu Zmijanjskog veza za reprezentativnu listu UNESCO-a nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej RS-a u periodu od 2011-2013. godine, podsjetila je i direktorica te kulturne ustanove Nada Puvačić.

Srna

Na poslovima odabira nematerijalne kulturne baštine i pripreme za kandidaturu radio je kustos Muzeja RS-a Vladimir Đukanović koji je podsjetio da je Zmijanjski vez prvi etnološki elemenat kojeg je Muzej RS 2013. godine nominovao za Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva UNESCO-a.  

Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene u Zmijanju, selu kod Banje Luke. Ovaj tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva, uključujući vjenčanice, marame, haljine i posteljine.

Reprezentativna lista UNESCO-a služi da podigne svijest o očuvanju kulturnog nasljeđa i omogući prepoznavanje različitih kultura i tradicija širom svijeta.

Zmijanjski vez je zasigurno jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa prostora Bosne i Hercegovine.  

Specifičnost ovoga veza se ogleda u tome što je bogastvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstvena i posebna u odnosu na druge vezove u Bosne i Hercegovini.  

Također, specifičnost zmijanjskog veza manifestuje se u usklađenosti, harmoniji i stilskoj perfekciji geometrijskih ornamenata ukomponovanim sa tamnoplavim odnosno čivitnim koloritom.  

Za razliku od drugih krajeva Bosne i Hercegovine, gdje je vez na nošnjama predstavljen u četiri ili dvije boje, na Zmijanju je prikazan samo u tamnoplavoj boji.  

Zmijanjski vez je rađen u četiri tehnike veza: prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika.

Od navedenih dominira krstačka tehnika veza.