Pregled sedmice: BiH u sjeni referenduma

Vijesti 25. sep 201615:51 > 16:06
N1

BiH je savladala prvu prepreku na putu u EU. Aplikacija za članstvo ocjenjena je kredibilnom. Ovo je trebala biti vijest broj jedan ove sedmice, no ostala je u sjeni referendumskih prepucavanja.

Bez obzira na sve manjkavosti mehanizma koordinacije, adaptiranog sporazuma o stabiliazaciji i pridruživanju, reformske agende, Evropa je dala prolaznu ocjenu.

Formalno je zatraženo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo. To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set pitanja na koja treba dati odgovor.
 I tu je kvaka, jer sve razine vlasti u okviru mehanizma koordinacije moraju na kraju usaglastiti jedinstven odgovor na svako od nekoliko hiljada pitanja u upitniku koji treba dokazati spremnost BiH da se pridruži evropskoj porodici. Koliko to realno u ovom trenutku zvuči?

Izborna kampanja i referendum

Da li u BiH iko prati predizbornu kapanju, da li se ona uopće dešava? Kakvi su programi stranaka u pojedinim općtinama, imena na listama? Većina građana, ali i analitičara će se složiti kako su kampanje neinventivene, ne odgovaraju realnim potrebama lokalne zajednice i ono sto je najgore, potisnula ih je priča o referendumu koji bi se mogao pokazati kao najbolje sredstvo u dobijanju glasova.

Prije svega u slučaju SNSD-a, samoproglašenog predvodnika srpskih interesa u BiH, ali i SDA koja se nametnula kao zaštitnik interesa Bošnjaka i BiH u cjelini. Bolji politički marketing niti jedna od ove dvije stranke nije mogla ni sanjati, jer čime bi se zapravo na lokalnim izborima uopće mogli pohvaliti..

No kad se stvari smire, a hoće jer je u BiH previše tajkuna kojima se rat ne isplati, bivših boraca koji danas prose za život, predstavnika međunarodne zajednice koja bi trebali priznati poraz nakon stotina miliona uloženih sredstva, biće zanimljivo vidjeti šta i kako dalje.

Kako će RS pristupiti izmjeni Zakona o praznicima u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH što je već najavila, a koja bi trebala ispoštovati i referendumski odgovor. Jedno isključuje drugo, no to su obećali u RS, iako pravnog utemeljenja nema.

Dok se u Tužilaštvu pravdaju nalogom, izvještajem o neprovođenju odluke koja još nije stigla iz Ustavnog suda BiH što spriječava njihovo djelovanje, Visoki predstavnik najavljuje mjere. Hajde da I to vidimo.

A mladi odlaze

A da BIH može imati svjetlu budućnost unatoč svim optrukcijma potvrdili su mladi ljudi koji su okviru Jadranskog foruma govorili, predlagali i upozoravali.Još da ih neko posluša. No političara nije bilo na forumu.

Radi podsjećanja, više od 60 posto mladih u BiH je nezaposleno. Samo u prošloj godini zemlju je napustilo više od 80 hiljada osoba.

Pametnom dosta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.