Dodika ruši Zapad koji mu je i pomogao da dođe na vlast?

Vijesti 27. sep 201617:41 > 20:22
AFP

Da li će prvi čovjek RS-a Milorad Dodik, uz sve dosadašnje propale istrage o kriminalu, pasti zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH? To je pitanje izazvalo brojne polemike i analize. Među njima i teza da će Dodika srušiti Zapad, koji je i pomogao da dođe na vlast.

Milorad Dodik zaslužan je za izgradnju zgrade u Istočnom Sarajevu, vrijedne blizu 30 mliona maraka. No, ostao je poznat po jednoj drugoj, osam puta skupljoj.

Zbog sumnji u malverzacije prilikom izgradnje zgrade Vlade u Banjaluci, četiri godine je vođena istraga u Tužilaštvu BiH. Ne samo zbog zgrade, nego i zbog gradnje autoceste Banjaluka – Gradiška. Dodik i šest saradnika osumnjičeni su da su oštetili budžet RS za 115 miliona maraka. Odjednom Tužilaštvo BiH predmet prebaciju Specijalnom sudu u Banjalucu, gdje je istraga i obustavljena, a Dodik oslobođen sumnji.

Državno tužilaštvo bilo je inspirisano Dodikom. Pokrenute su brojne istrage – istraga o kilogramu zlata je brzo obustavljena. Slučaj Pavlović banke i kupovine vile u Beogradu se odugovlači, Bobar banka je zamagljena, Birač se više i ne pominje. Da li će Dodik, na kraju, pasti zbog kršenja Odluke Ustavnog suda BiH? To jeste – da li će Zapad, koji je Dodika i doveo na vlast, taj argument iskoristiti za njegovo rušenje?

Više detalja ima Boris Brezo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.