Kako su restorani, hoteli i vinarije "pomogli" diplomatiji

Vijesti 29. sep 201616:46 > 16:49
N1

Bosna i Hercegovina predsjedavala je Vijećem Evrope od maja do novembra 2015. godine. I to je , prema svim ocjenama, uradila vrlo dobro. No, šef bh. diplomatije Igor Crnadak tek sada se odlučio prisjetiti tog vremena, te posebno zahvaliti brojnim ugostiteljskim i prehrambenim firmama, koje su pomogle predsjedanje slanjem svojih proizvoda.

U svečanoj sali Ministarstva vanjskih poslova posljednje pripreme za važan događaj po nalogu ministra vanjskih poslova Igora Crnadka. No, sve bi to imalo smisla da je ovaj prijem organiziran desetak mjeseci ranije, jer je povod zbog kojeg su se okupili svi ovi ljudi predsjedanje BiH Vijećem Evrope koje je završeno u novembru 2015. godine. A na prijemu – predstavnici restorana, hotela, vinarija, mesnica, cvjećara … 

A niko od njih nema veze sa temama kojima se bavilo bh. Predsjedništvo Vijeća Evrope, kao što su efikasnost pravosuđa, sigurnost, zapošljavanje i slično. Dolaskom ministra Crnadka na prijem postalo je jasnije šta je cilj ovog svečanog skupa.

“Šta da vam kažem. Nemamo mi šta dugo da pričamo, ja bih da to bude kratko. Da se zahvalimo onima koji su nam pomogli i da se malo družimo ovdje”, kazao je Crnadak.

Ovom prijemu koji je ministar Crnadak organizirao 10 mjeseci nakon što je završeno predsjedavanje BiH Vijećem Evrope prisustvovao je veliki broj privrednika i kulturnih radnika. Zanimljivo, samo tri dana prije lokalnih izbora.

Mi smo ih pitali na koji način su pomogli BiH tokom predsjedavanja Vijećem Evrope? Neki su rekli da su slali svoje proizvode, ali im nije baš najjasnije gdje su ti proizvodi završavali.

“Naše suhe šljive su bile najzanimljivije”. – Znate li gdje su vaši proizvodi završavali? “Koliko mi je poznato u Strazburu”. – Jeste li vi to besplatno slali? “Da, naravno, I bilo nam je zadovoljstvo”, kazao je Meho Musić, “Voćar” Brčko.

“Meni je drago što je veliki broj gradova BiH dobilo svojih pet minuta na međunarodnoj sceni, dobili su svoju vidljivost“, kazao je Crnadak.

U svečanim redovima sreli smo i opozicionare. Saša Magazinović ima riječi hvale za bh. firme koje su pomogle da bh. predsjedavanje VE bude uspješno, ali tajming ovog prijema, prema njemu, baš i nije najsretnije rješenje.

“Ja sam se odazvao ovom prijemu jer poštujem institucije BiH. Vjerovatno da sam ja pravio, ovo bi bilo u drugom terminu”, kazao je Saša Magazinović.

Svakako da je za našu zemlju bila velika stvar da prvi puta predsjedava Vijećem Evrope u trajanju šest mjeseci. Prema ocjenama zemalja članica, BiH je taj posao dobro uradila. Novu priliku za to će imati tek za dvije i po decenije. A do tada možda bude organiziran još neki prijem.

“Novo predsjedanje je za 24 godine godine. Ja vam želim da se ponovno vidimo tada”, kazao je Crnadak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.