"NSRS jedina javno odbila izvršiti odluku Ustavnog suda"

Vijesti 30. sep 201616:30 > 16:30
N1

Ustavni sud BiH i pored činjenice da je razmotrio sve nove podneske Narodne skupštine RS nije mogao doći do drugog zaključka nego da odluka Ustavnog suda nije izvršena, kazala je za N1 potpredsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić.

Ustavni sud BiH danas je održao 100. plenardnu jednicu na kojoj je rješenjem utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine.

Palavrić je istakla da Narodna skupština nije poduzela niti jedan korak koji je išao u pravcu izvršenja odluke Ustavnog suda. Zbog toga je Ustavni sud donio rješenje koje će biti dostavljeno Tužilaštvu BiH koje je nadležno za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

NSRS je najavila da će raditi izmjene Zakona o praznicima na način da se 9. januar i dalje obilježava, ali da obilježavanje nije obavezno za sve. Većina pravnika ovo smatra pravno neodrživim jer je ovaj datum i dalje diskriminatorski.

Palavrić je u komentar na moguću izmjenu Zakona o praznicima naglasila da je Ustavni sud zabranio održavanje referenduma i ono što je još važnije, kako kaže, što se na tom referendumu propitivala odluka Ustavnog suda.

Palavrić se na kraju osvrnula na argument koji se često ovih dana čuo u NSRS, ali i u pojedinim medijima, da nije izvršena 91 odluka Ustavnog suda BiH.

“Dvadesetjedna odluka Ustavnog suda nije u cijelosti izvršena, ali ranije nikad niko nije izričito kazao da neće izvršiti odluku Ustavnog suda, a da ne kažem one ružne riječi poput ‘okačite ih mačku o rep’. Pogotovo niko nije održao referendum na kojem je narod pitao pitanje koje je u suprotnosti odluci Ustavnog suda BiH”, objasnila je u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.