Kako je sarajevski aerodrom izgledao '70-tih godina

Vijesti 01. okt 201612:37 > 12:44
Screenshot

Međunarodni aerodrom Sarajevo je glavni aerodrom u Bosni i Hercegovini. Počeo je s radom prije Drugog svjetskog rata kada se 1930. otvara linija Beograd – Sarajevo – Podgorica.

Izgradnja aerodroma na sadašnjoj lokaciji počela je 1966. godine. Dalje proširivanje odvija se nakon što je Sarajevo ugostilo Zimske olimpijske igre 1984. godine i produžuje se postojeća pista te grade novi terminali i objekti.

Uperiodu 1992.-1995. trajao je vremenski najduži humanitarni zračni most za opskrbu jednog opkoljenog grada. Sa blizu 13.000 obavljenih letova i trajanjem dužim od tri godine, uveliko su premašeni obim i vrijeme zračnog mosta koji su zapadni saveznici poslije Drugog svjetskog rata uspostavili za opskrbu Zapadnog Berlina.

Od aprila 1996. dijelom Aerodroma upravljaju civilne vlasti BiH. Od tog momenta počinje borba za vraćanje Aerodromu Sarajevo prave funkcije — civilnog zrakoplov­stva. Dio polovne opreme doniran je Aerodromu, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal. Radnici nakon kratke obuke u Turskoj zauzimaju svoja dugo očekivana radna mjesta i polahko krećemo naprijed.

Sarajevski aerodrom otvara se 15. augusta 1996. godine za civilni promet. Taj događaj značio je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih.

Odmah po otvaranju Aerodroma, Croatia Airlines uspostavlja vezu između Sarajeva i Zagreba, a turska kompanija Top Air između Sarajeva i Istanbula. Do kraja te godine, Aerodrom Sarajevo ostvario je promet od 26.000 putnika i bio je u Bosni i Hercegovini jedini aero­drom u funkciji civilnog zrakoplovstva. Saniraju se sve manevarske površine, tehnički objekti aerodroma i objekat kontrole letenja s kontrolnim tornjem.

Kako je izlgedao ‘70-tih godina, pogledajte u videu ispod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.