Manifestacije ispred katedrale ugrožavaju prava vjernika

Vijesti 02. okt 201619:18 > 19:24
N1

Razne manifestacije koje se uz dopuštenje nadležnih vlasti organizuju na trgu ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu ometaju liturgijska slavlja i onemogućavaju vjernicima ulazak u katedralu, što predstavlja pokazivanje sile i gaženje osnovnih vjerskih prava i sloboda, prenosi Katolička tiskovna agencija.

 Normalan ulazak vjernika u katedralu onemogućen je i jučer zbog velikog podijuma sa pozornicom i visokim stubovima, te crnim platnom koji su postavljeni ispred nacionalnog spomenika kulture BiH.

Sarajevsku katedralu jučer je hodočastilo blizu 500 Prijatelja Malog Isusa predvođenih sestrama Služavkama Malog Isusa koji su u Sarajevo došli iz raznih krajeva BiH i Hrvatske da bi učestvovali na euharistijskom slavlju i molili na grobu Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljivača sestara Služavki Malog Isusa.

Vjernici su negodovali čudeći se nepoštovanju prostora ispred ulaza u katedralu gdje hodočasnici često prave zajedničke fotografije kao uspomenu na dolazak u ovu crkvu.

Za manifestaciju pred katedralom i postavljanje pozornice, koja je praktično zatvorila ulaz u crkvu, dozvolu pisanim putem niko nije zatražio od Vrhbosanske nadbiskupije i Uprave katedrale.

Podsjećami, poznati holandski kuhar Rudolph van Veen u subotu je ispred sarajevske katedrale priredio svoj kratki kulinarski šou koji je okupio preko hiljadu ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.