Predsjednik OIK Srebrenica: Bojim se za svoju sigurnost

Vijesti 05. okt 201616:59 > 17:00
Anadolija

Članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica će danas u 17:30 sati održati sjednicu na kojoj će odlučiti da li će nastaviti sa brojanjem glasova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zatražila je da se članovi Opštinske izborne komisije do sutra ujutro pismeno izjasne da li mogu nastaviti sa aktivnostima na privođenju kraju izbornog procesa u toj opštini.

Predsjednik OIK-a Srebrenica Nermin Alivuković je kazao da trenutno ne može komentarisati da li će se nastaviti izborni proces u ovoj opštini, ali je dodao da će mediji i javnost stav CIK-a Srebrenica saznati uskoro, nakon održane sjednice.

Nada Milosavljević i Ljiljana Stevanović, članice Opštinske izborne komisije Srebrenica iz srpskog naroda, nezadovoljne nastupima predsjednika Alivukovića, danas su održale konferenciju za novinare. Milosavljević je kazala da je Alivuković svojim “spornim” stavovima bacio sumnju na rad Opštinske izborne komisije.

Alivuković je u vezi ovih izjave kazao da svaki član komisije ima pravo na stav.

“Sinoć smo imali jedan stav CIK-a Srebrenice, a danas je došlo do promjene takvog mišljenja. Svaki od članova može u svoje ime iznositi stav”, naglasio je.

Dodao je da je članovima komisije tek, nakon što je reagovao CIK BiH, u 14 sata omogućen pristup izbornom materijalu,

Također, kazao je da su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS, a ne specijalci, kako su prenijeli neki mediji, bili u Srebrenici sve do 14 sati, kada su napustili ovaj grad.

Kompletan glasački materijal, osim materijala gdje su glasovi u odsustvu i glasovi na nepotvrđenim glasačkim listićima, trenutno je u Srebrenici i trebao bi se narednih dana, vjerovatno u petak, otpremiti u Sarajevo. Predsjednik CIK-a Srebrenica je istakao da se ne može sumnjati u regularnost izbora u ovoj opštini.

Ukoliko Opštinska komisija odluči da nastavi sa izbornim procesom onda će se preobrojavanje nastaviti sutra. Ukoliko bude drugačije, podsjeća Alivuković, konačna odluka je na CIK-u BiH.

Alivuković je na kraju kazao da mu je drago što su pripadnici MUP-a RS u Srebrenici.

“Hvala Bogu da su policajci tu. Lično se bojim za svoju sigurnost. Da bude bilo koji rezultat koji neće odgovarati jednoj ili drugoj strani i onda će sva odgovornost pasti na članove opštinskog CIK-a”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.