Šta se sve desilo u FBiH za vrijeme putovanja premijera

Vijesti 06. okt 201614:19 > 14:25
N1

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić već punih šest dana boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na službenom putu.

Prvi čovjek ovog bh. entiteta za tih nekoliko dana propustio je neke velike i važne događaje u entitetu i državi, a u nastavku vam donosimo pregled – pročitajte koje događaje je Novalić u proteklih nekoliko dana propustio.

– Slab izborni rezultat Stranke demokratske akcije čiji je dugogodišnji član. Ova stranka je, podsjećamo, osvojila veliki broj načelničkih mjesta, ali su ostali bez pobjeda u velikim gradskim sredinama poput Bihaća, Goražda, Zenice ili Tuzle.

– Poraz SDA u rodnom Gradačcu. Tamo je, podsjećamo, pobjedu odnio kandidat SDP-a Edis Dervišagić, aktuelni načelnik, a njegova stranka osvojila je i najveći broj glasova u trci za mjesta u općinskom vijeću. Neobično za malu sredinu koja je dala premijera.

– Propustio je i stupanje na snagu Pravilnika Vlade FBiH prema kojem se oporezuju svi topli obroci iznad 8,5 KM. Prema novom pravilniku svaki isplaćeni topli obrok iznad 8.5 maraka po radnom danu podliježe oporezivanju. Izbjegao je tako i oštre reakcije.

– Izbore! Na izborni dan Novalić je bio hiljadama kilometara daleko na drugom kontinentu. Nije poznato ni da li je ispunio svoju građansku dužnost (odgovor na ovo pitanje još uvijek nismo dobili iako smo ga tražili).

– Prodaju dionica Bosnalijeka koje je u svom vlasništvu imala Vlada Federacije. Početna cijena dionice iznosila je 14,73 KM, ali je došlo do nadmetanja više kupaca, pa su dionice prodate po većoj cijeni – 15,51 KM. Sve dionice (1.507.724) su prodate u paketu. Nakon prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo i Bosanalijeka, pitanje je šta je sljedeće? Sarajevo osiguranje?

– Objavljen je Javni konkurs za prijem državnih službenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Putem konkursa je planirano zaposlenje 17 izvršilaca. Koji dna prije, u četvrtak 30. oktobra, Vlada FBiH je donijela odluku o smanjenju javne uprave FBiH za 150 uposlenika. Nevjerovatno. Premijer nije bio tu.

I da rezimiramo…

Nikakav problem nije što dužnosnici putuju. To im je uostalom i jedna od crtica u opisu radnog mjesta. Ali, utisak je da bi se revijalna druženja kao što susreti s dijasporom još uvijek jesu, morala organizirati u neko manje osjetljivo vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.