Majka banjalučkih trojki: Teško je, ali sve prođe

Vijesti 07. okt 201612:25 > 12:31
Anadolija

Katarina, Ana i Marija Stanković iz banjalučkog naselja Česma jedine su trojke rođene na području bh. entiteta Republika Srpska u prethodnih godinu dana. Vesna i Dragan Stanković postali su roditelji 20. aprila, a sada gotovo šest mjeseci kasnije kažu da još uvijek nisu svjesni šta im se dešava.

“Teško jeste, ali kada ih čovjek pogleda sve prođe”, rekla je Vesna Stanković, majka djevojčica Katarine, Ane i Marije.

Ispričala je da je za brigu o troje novorođenčadi istovremeno potrebno veliko strpljenje i puno ljubavi.

“Dobili smo ih umjetnom oplodnjom, nakon malo duže borbe, ali hvala Bogu uspjelo je iz prvog puta”, rekla je Vesna za Anadoliju.

Trudnoća joj je zbog visokog rizika protekla u strepnji. Ljekari su predlagali embrioredukciju, ali Vesna nije pristala na ovaj zahvat.

“Dugo sam morala da ležim u bolnici, oko četiri mjeseca, ali zahvaljujući dobrim ljekarima i mom strpljenju došle su na svijet”, rekla je Vesna Stanković koja se porodila u osmom mjesecu trudnoće.

Između beba već sada, kaže majka, postoje uočljive razlike. Lako ih je razlikovati prema fizičkom izgledu, jer je jedna tamnija od ostalih, druga ima rupice na obrazima, a treća je krupnija od sestara.

“Sada ispoljavaju i različite karaktere pa je jedna maza, druga je razmažena, a treća je mudrica, odnosno zna svoje”, ispričala je ova mlada majka.

Veoma joj je značajna pomoć koju ima u vođenju brige o djevojčicama. Tokom dana pomažu joj dvije tete, a tokom noći svekar i svekrva joj omogućavaju da odspava po nekoliko sati.

“Da nema porodice teško bi bilo, sama sa njima ne bih mogla”, kaže Vesna Stanković.

Iako su djevojčice dobre s obzirom da ih je tri, teško je stići obaviti sve neophodno i uskladiti njihove potrebe i navike.

Anadolija

“Mislim da će sad sve biti lakše, s obzirom da imaju skoro šest mjeseci”, nada se majka.

Ile Stanković, Vesnin svekar, ispričao je da su mu Katarina, Ana i Marija prva unučad i naravno mezimice.

“Došla je radost u kuću. Oko njih svi pazimo, sad su malo porasle pa je malo lakše, ali uvijek su i bile dobre, lako ih je čuvati”, rekao je ponosni djed.

Njemu i baki Vidi kaže ništa nije teško, jer im briga o djevojčicama pričinjava radost. Jedva čekaju da prohodaju, pa da se mogu šetati i igrati.

Porodicu Stanković, povodom Dječije nedjelje, danas su posjetili predstavnici Ministarstva zdravlja RS i Javnog fonda dječije zaštite RS i uručili im prigodne poklone, kao i 1.500 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.