Apsolutna vlast Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši

Vijesti 07. okt 201614:14 > 14:26
Reuters

Laburistička stranka Fikreta Abdića ostvarila je apsolutnu izbornu pobjedu u Velikoj Kladuši. Pokazali su to brojevi objavljeni na stranicama Centralne izborne komisije - ''Babo'' kako mu istomišljenici tepaju, ne samo da je postao novi načelnik ove krajiške općine već je i u Vijeću do nogu potukao konkurenciju.

 Abdić je u trci za načelnika osvojio ukupno 8.914 glasova dok je njegov najozbiljniji rival Admil Mulalić iz Demokratske narodne zajednice (bivše Abdićeve stranke) osvojio 4.758 glasova. Dakle, skoro dvostruko manje…

Što se rezultata stranke u trci za Općinsko vijeće tiče, tamo je pobjeda dominantna kao rijetko gdje. Laburistička stranka osvojila je 8.120 glasova – sve ostale stranke zajedno imale su manje glasova. Rijetko viđena nadmoć koja će ovoj stranci pružiti mogućnosti za razne političke manevre i vlas u punom smislu.

Prvorangirana na listi Elvira Abdić Jelenović imala je, primjera radi, 3.480 glasova, a niko od kandidata ove stranke nije imao manje od 1.000 glasova. Potpuna pobjeda Abdićeve stranke na izborima u Kladuši.

Podsjećamo, Abdić je pobijedio u skoro svim biračkim mjestima na području ove krajiške općine. Izdvaja se nekoliko biračkih mjesta u kojima su preostali kandidati, Abdićevi protivnici, dobili jedva nekoliko desetina dok je Babo, kako ga nazivaju njegove pristalice, u tim istim mjestima dobio i po nekoliko stotina glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.