Raguž: Tužit ćemo Kaplana za svu duševnu i fizičku bol

Vijesti 07. okt 201617:27 > 19:12
N1

Centralna izborna komisija BiH još se nije očitovala o sudbini lokalnih izbora u općini Stolac. Nije donesena odluka o poništavanju onih od 2. oktobra, niti su zakazani novi. Policija i tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje rade na istrazi o incidentima na nekoliko biračkih mjesta, a sukob saopštenjima između stranaka ne prestaje.

Da li će se, kada, i pod kojim uslovima održati novi izbori u općini Stolac do naredne sedmice ostaje nepoznanica. U Centralnoj izbornoj komisiji BiH još razmatraju ko bi proveo ponovljeni postupak i gdje bi se brojali glasački listići. Bura nakon incidenta i fizičkog obračuna na dan izbora se ne stišava. S obje strane pljušte optužbe za kršenje demokratskih i fer izbornih načela. Kandidat za načelnika općine Salmir Kaplan preuzeo je odgovornost za sprječavanje komisije da sprovede ciljeve HDZ-a BiH i smijeni nekoliko članova biračkih odbora.

“Zato što nisu htjela raditi po pravilima džungle, već po pravilima CIK-a BiH, izbore su prekinuli građani, a ja sam preuzeo odgovornost za prekide. To je bila klasična Herceg Bosna 1993. godine. Samo su falili kamioni i logori, i neće niko provoditi tako izbore”, poručio je Salmir Kaplan, kandidat za načelnika općine Stolac.

Iz HSP-a ponašanje članova Inicijative za Stolac i na sam dan održavanja izbora smatraju dijelom unaprijed pripremljenog i razrađenog scenarija nelegitimnog i nasilnog preuzimanja vlasti u Općini Stolac.

“Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost prisutnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopštenju HSP-a.

Oglasila se i porodica jednog od povrijeđenih članova komisije, koja je rekla da će tužiti Salmira Kaplana za sve duševne i fizičke boli koje im je nanio. Zgroženi smo jer je taj čovjek za jedan dan uništio sve što smo mi, građani Stoca, gradili desetljećima iza rata, navodi se u pismu porodice Raguž.

Iako zakon za napad, krađu i uništavanje izbornog materijala predviđa krivičnu odgovornost, a kantonalno tužilaštvo akvitno radi na istrazi, učešće Kaplana na ponovljenim izborima bilo bi neosporno, kažu iz CIK-a.

“Inače, Izborni zakon kada tretira pitanje kandidovanja, dodjele ili oduzimanja mandata kaže da CIK može da oduzme mandat samo ako postoji pravosudna presuda na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci”, istaklaje Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Kako saznajemo, sva tri člana Općinske izborne komisije Stoca pristala su da učestvuju u ponovnom izbornom procesu. Ovaj put, očigledno, uz ozbiljniju podršku CIK-a, OSCE-a i nezavisnih posmatrača. Iz Centralne izborne komisije BiH nam je rečeno da danas neće donositi odluku o ponavljanju izbora u općini Stolac

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.