Sumnjiva prodaja Bosnalijeka: Gdje odlaze novci od prodaje?

Vijesti 10. okt 201618:41 > 19:05
N1

Iz brokerske kuće VGT negodovali su zbog prodaje dionica Bosnalijeka i tražili da se proces obustavi. SASE provodi istragu, ali na osnovu onoga što su do sada ustanovili, nepravilnosti nije bilo.

Fabrika duhana Sarajevo već je prodata, a komentari o tome da će doživjeti krah, ni danas ne prestaju.

Nakon što je na berzi prodat dio Bosnalijeka, oglasila se brokerska kuća VGT, koja je dobila pritužbu jednog od klijenata, koji su pretendovali da kupe dionice. Postoji sumnja da stvarni kupac nije unaprijed uplatio novac potreban za transakciju na račun svog brokera, što je suprotno pravilima Sarajevske berze. Iz SASE-a tvrde da provjeravaju navode.

Prema neformalnim informacijama jer sam ja očekivao ova pitanja naši ljudi se nisu zvanično vratili sa terena pa da analiziramo svu dokumentaciju ali navodno da su sredstva tu da su prebačena to jeste da se nije radilo o nedostatku sredstava kako je bilo prvobitno upućeno“, rekao je Tarik Kurbegović, direktor SASE.

Zarada od prodaje dionica Bosnalijeka je oko 23 miliona maraka. Što je ranije su kazali iz Vlade više od planiranog. S druge strane, mnogi tvrde da je prodajom dijela FDS zarađeno mnogo manje nego što je trebalo. 42 miliona maraka već je dostupno, kažu u Vladi Federacije, i planirano da se rasporedi na sljedeći način:

On ide na Razvojnu banku i osam posto ide Agenciji za privatizaciju naravno budući da je to budžetski novac i da se radi o značajnom novcu niti je on potreban Agenciji jer oni su budžetski korisnici to je njihov unutarnji pravilnik nama treba neko vrijeme da promijenimo pravilnike da novac usmjerimo u budžet i da ga odatle usmjerimo naravno u penzioni fond“, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Iz nadležnog Sindikata (PPDIVUT BiH) tvrde, kako je FDS prodat u bescijenje. Doživjet će sudbinu Fabrike duhana Mostar, koja je potpuno propala. Radnici će posljedice tek da osjete, a Vlada je požurila s prodajom kako bi prikrila dugogodišnji kriminal unutar ovog preduzeća.

Trebalo je prvo ići utvrđivanje odgovornosti ako je ova vrijednost dionice po kojoj je prodata FDS onda se može postaviti pitanje ko je doprinio da se obezvrijede dionice koje su bile 400 I nešto maraka, Vlada odnosno građani Federacije su ovdje gubitnici I treba napomenuti da pored toga što su radnici gubitnici“, kazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH.

Tako misle i stranke opozicije čija je krivična prijava protiv premijera Novalića i Vlade, zbog sumnje u malverzacije kod prodaje FDS, pronašla put do Tužilaštva KS. Otvoren je predmet. Uskoro slijedi provjera navoda.

Vlada se opredjeljuje za prodaju putem berze čime praktično ugrožava djelatnosti tih kompanija cijenim da se putem tendera moglo mnogo više uticati I na zaštitu prava radnika na zaštitu obavljanja djelatnosti“, izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Činjenica je da Novalićeva i Nikšićeva vlada, ali i prethodne, nisu učinile mnogo da spriječe propadanja perspektivnih javnih preduzeća. S prodajom državnog kapitala, šanse da će neko odgovorati za eventualni kriminal, su minimalne. Radnike ionako niko ništa ne pita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.