Odgođeno suđenje Lijanoviću i drugim

Vijesti 11. okt 201611:36 > 11:38
Facebook

Sud BiH odgodio je početak suđenja za Jerka Ivankovića Lijanovića i devetoro osoba koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, dok ne budu dostavljena imena pravnih zastupnika firmi koje su obuhvaćene optužnicom.

Sud BiH dao je odbranama rok od tri dana da dostave imena pravnih zastupnika.

Lijanović, koji je zastupao firmu “Lijanovići”, rekao je da u ovoj pravnoj firmi nema zaposlenih, a optuženi Milorad Bahilj naveo je da firma “Mi-MO” više ne postoji, nakon čega je Sud BiH naredio odbranama da o tome dostave dokaze, javlja Birn.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivanković Lijanović, Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su kao grupa za organizovani kriminal izbjegli da plate porez u iznosu od 200.000 KM.

Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović, kao i Čolak, osumnjičeni su za pranje novca, dok su Bahilj, Slišković, Mikulić, Kvesić, Šakota i Galić osumnjičeni za neplaćanje poreza.

Osim njih, Tužilaštvo BiH tereti firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” za neplaćanje poreza od 2007. do 2012. godine.

Suđenje bi trebalo da počne 18. oktobra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.