Huseinu Bosniću određen kućni pritvor

Vijesti 02. dec 201411:47 > 11:51
Sudbih.gov.ba

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora osumnjičenom Huseinu Bosniću, Sud Bosne i Hercegovine je 28. novembra 2014. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva te je osumnjičenom Huseinu Bosniću ukinut pritvor.

Određene su mjere zabrane:

– zabrana napuštanja boravišta (kućni pritvor) – ovlaštene službene osoba će jednom dnevno, nasumice, u vremenskom periodu od 08,00 do 22,00 sata kontrolisati da li osumnjičeni boravi na naznačenoj adresi;

– zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

– zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126a. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenom zabranjuje međusobno kontaktiranje sa ostalim saosumnjičenim u ovom krivičnom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Husein Bosnić osumnjičeni je za počinjenje krivičnog djela organizovanje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. u vezi sa krivičnim djelom javno podsticanje na terorističke aktivnosti iz člana 202.a, te krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202.b Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), sve u vezi sa članom 53. istog zakona, saopćeno je iz Suda BiH.