Gdje se najčešće kriju kriminalci iz regiona?

Vijesti 13. okt 201608:37 > 09:01
Facebook

Sanjin Sefić (25) koji je poslije ubistva dvije studentkinje na pješačkom prelazu u Sarajevu, pobjegao u Srbiju, iskoristio je veze, slične onima koje posljednjih godina koriste svi bjegunci od suđenja i zatvorske kazne.

Traženje utočišta u regionu pokazalo se kao prilično sigurna kombinacija, pogotovo za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa koji su kod komšija pronašli logistiku, ali i nove poslove koji su im omogućavali zaradu za dalji život, piše Blic.

Bjekstva, međutim, nisu rezervisana samo za zvučna imena podzemlja. I obični ljudi, često bez krivičnog dosijea su, poslije prvog zločina donosili odluku o bjekstvu, a pogotovo oni, koji u regioni imaju rođake ili prijatelje kod kojih mogu da se sakriju.

Većina malo ozbiljnijih igrača, posljednjih godina su kao utočiše bježali na Kosovo, ali bježalo se u svim smjerovima ka Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji…

Bjekstvo nakon ubistva Jelene Marjanović

Nebojša Rojko iz Borče, pobjegao je iz Srbije u aprilu ove godine kada je policija započela potragu za ubistvom pjevačice Jelene Marjanović. Iako nije imao veze sa ovim zločinom, Rojko zvani Vihor pobjegao je u BiH, kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne za ranije počinjeno djelo. Uhapšen je u Brčkom i predat srbijanskoj policiji.

Crnogorci se najčešće kriju u – Srbiji

Privatna arhiva

U Srbiju je, kako se pretpostavlja pobjegao J. Perović za koga se sumnja da je u martu prošle godine u pljevaljskom restoranu “Apolon” ubio Draganu Pajović, sa kojom je bio u ljubavnoj vezi. Tijelo zadavljene djevojke je pronađeno u sobi hotela, a njen nestanak su prijavili roditelji.

Ivan Vujović iz Podgorice koji je, zbog ubistva osuđen na 14 godina robije, pobjegao je iz zatvora u Bijelom Polju, a u policiji vjeruju da je pobjegao u Srbiju. Vujović je za bjekstvo imao pomagače i u zatvoru i van njega.

U Srbiju je pobjegao i Goran Dragićević iz Pljevalja u aprilu ove godine, nakon što je ubio bivšu suprugu Slobodanku Rakočević i njenog muža Radoša Terzića. U potrazi za Dragićevićem, crnogorska policija je pronašla njegov automobil u selu Crni Vrh nedaleko od granice. Vozilo je bilo parkirano preko puta, a pretpostavlja se da je Dragićević nelegalno ušao u Srbiju. On je kasnije likvidiran u policijskoj akciji.

Diler, navijači i ubice utočište pronašli na Kosovu

Predrag Vulićević je pobjegao iz Srbije da bi izbjegao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja droge i drugih kriminalnih djela. On je utočište pronašao na Kosovu, odakle se bavio rasturanjem heroina. Iako je imao zaštitu moćnih prijatelja, on je u martu prošle godine uhapšen na Kosovu, tokom saobraćajne kontrole. Bio je u pritvoru na Kosovu, ali je onda pušten, jer, kako je tvrdio njegov advokat, Srbija nije podnijela zahtjev za ekstradiciju.

Facebook

Utočište na Kosovu svojevremeno su 2011. našli i vođe navijačke grupe “Alkatraz” Marko I. i član te grupe M. K., osumnjičeni za ubistvo Ivana Perovića iz grupe “Zabranjeni”

I Novosađani Filip Vilotijević i Vukašin Smiljanić su poslije pucnjave, 12. maja 2011., u kojoj je slučajno ubijena Tamara Radulović u kafiću na Adi Ciganliji, u kome je njen brat slavio djetetov rođendan, pobjegli na Kosovo. Za prelazak na Kosovu su imali ozbiljnu “vezu”, pa su se policajcima koji su ih zaustavili predstavili lažnim imenima. Pušteni su da nastave put, a utočište su našli u Peći. Međutim, “veza” ih nije štitila dovoljno dugo. Kosovska policija ih je uhapsila i predala srbijanskim kolegama na administartivnom prelazu Merdare, odakle su prebačeni u Beograd na suđenje. Mjesec dana posijle presude, na dvije i po godine zatvora, Vilotijević je u oktobru prošle godine ubijen.

Privatna arhiva

Ubica iz Brčkog devet mjeseci u Srbiji

Mirko Bosnić (24) iz Brčkog, koji se sumnjiči da je sa Goranom Ristićem nožem na smrt izbo sugrađanina Miloša Drocu (23) u maju prošle godine, poslije zločina je pobegao u Srbiju gdje je uhapšen devet mjeseci kasnije. On je u septembru 2016. iz Srbije izručen pravosudnim organima Brčko distrikta.

Vođa navijača sakriven u Makedoniji

Vlasti Makedonije isporučile su Srbiji jednog od vođa navijača beogradskog “Partizana” Miloša Radisavljevića Kimija koji je ranije tog dana uhapšen u Skoplju. Radisavljević, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne i činjenja drugih krivičnih djela uhapšen je u jednom skopskom kafiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.