Dodik još uvijek bez poziva Tužilaštva BiH

Vijesti 13. okt 201619:05 > 19:46
N1

Prije nego što Tužiteljstvo BiH uputi novi poziv za saslušanje predsjedniku Republike Srpske, MIloradu Dodiku, početkom naredne sedmice biće ispitana još tri svjedoka u predmetu "Stanari", saznaje N1.

Kako nam je potvrđeno, novi poziv nije upućen Dodiku. Premda se tvrdilo da je Dodik tražio posebne uslove za dolazak na saslušanje, u Tužiteljstvu BiH za N1 su te navode demantovali.

Postupajući tužilac u predmetu “Stanari” Miroslav Marković, naložio je saslušanje advokata iz Bijeljine, Duška Tomića, Rajka Stokića, advokata iz Doboja, te sudske vještakinje Mire Vasić, koja je izvršila sporno dopunsko vještačenje zemljišta. Stokić za N1 kaže da na njegovu adresu još nije stigao poziv, ali da očekuje da će biti pozvan.

Obzirom da sam ja i ranije davao izjave, i da sam u tom postupku učestvovao, i obzirom da se bavim advokaturom, ja očekujem poziv“, rekao je Rajko Stokić, advokat.

Ukoliko se Dodik pojavi na saslušanju, postupajući tužitelj će ga ispitivati o okolnostima dodjele zemlje Vuku Hamoviću za Termoelektranu i Rudnik Stanari. Prema našim saznanjima, sporna je procjena Mire Vasić.

Ona je, kako kaže naš izvor, po nalogu Vlade Republike Srpske, na čijem čelu još bio Dodik, veći dio zemljišta procijenila kao bezvrijedno. Ona je vrijednost kopa rudnika procijenila na 2 miliona maraka, što je Vuk Hamović i platio. Međutim, ostatak zemljišta, prema njenoj procjeni, vrijedi 0 maraka. A dokazano je da tamo leži 100 miliona tona lignita, vrijednog 6 milijardi maraka.

Istina je to što stoji u dopunskom nalazu, da je vrijednost tog zemljišta 0 KM. Razlog je naveden da je to zemljište devastirano“, dodao je Stokić.

Vlasnik EFT-a Vuk Hamović digao je kineski kredit od 350 miliona eura, a zauzvrat je u zalog dao preduzeće „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i pripadajuću imovinu. Zbog toga je Vlada Republike Srpske mijenjala i zakonsku regulativu.

Više nije pitanje da li će, nego kada će biti saslušan predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

To se može dogoditi tek kada Tužiteljstvo uputi novi poziv Dodiku, ali se to još nije dogodilo. Navode o tome da je Dodikov advokatski tim tražio da Dodik na saslušanje dođe helikopterom do Istočnog Sarajeva, odakle bi do zgrade Tužiteljstva bio odvezen u blindiranom vozilu, u ovoj praovsudnoj instituciji su demantirali.

Za N1 su rekli su da sa osumnjičenima ne pregovaraju.

Dobro obaviješteni izvore tvrde da se Dodik najvjerovatnije neće pojaviti u Tužiteljstvu danas ili sutra, nego naredne sedmice, jer su neka saslušanja u predmetu Stanari, zakazani za ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.