Dodik: Nastavljamo se pripremati za izgradnju "Južnog toka"

Vijesti 02. dec 201412:54 > 12:58
snsd.org

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik vjeruje da odustajanje Ruske Federacije od izgradnje „Južnog toka“ nije trajno donesena odluka, jer je u taj projekt uloženo već mnogo novca i ne bi trebao da bude izgubljen.

Na najave iz Ruske Federacije da odustaje od projekta „Južni tok“, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da to nije dobra vijest.

Mislim da nije fer od EU što ovo radi. Naravno da razumijem šta su strateški interesi“, naveo je Dodik i ustvrdio da je to dio političke borbe Evrope i Rusije, “odnosno zapada i Rusije oko Ukrajine”.

Ustvrdio je da je RS mislila da s „Južnim tokom“ završi dva važna pitanja, snabdijevanje gasom  stanovništva i privrede i izgradnju dvije termoelektrane, a sada je ogroman problem jer se gube te investicije od dvije milijarde eura, a u RS-u nisu na to utjecali na bilo koji način.

“I dalje ćemo  nastaviti da se ponašamo i radimo poslove, pripremajući će se za izgradnju „Južnog toka“, jer vjerujemo da će do njega doći. Vjerujemo da je to privremena odluka i da će u narednim mjesecima, godinama, to ponovo doći na dnevni red i da će se izgraditi „Južni tok“, tvrdi entitetski predsjednik.  

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je, komentirajući isto pitanje, da „smo presitni da bi utjecali na odnose na međunarodnoj sceni, ali se kolateralno postane žrtva nekih od tih projekata“.

Šteta je za BiH da bilo koji projekt, i energetski i prometni, ne ide kroz njen prostor, jer bi se time digla kvaliteta života u državi“, rekao je Čović.

Kada je u pitanju saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Dodik je rekao da je ta finansijska institucija otkazala tranšu za BiH i da je to nekorektno ponašanje MMF-a, s kojim bi volio da može da izbjegne saradnju, ali će to biti, kazao je, veoma teško.

I ranije osporavanje dogovorenih tranši je, kaže, bilo upakovano riječima da BiH nije nešto ispoštovala.