Letić za N1: Kada mafija počne koristiti djecu – propali smo

Vijesti 14. okt 201609:31 > 09:37
N1

Četvrtog oktobra policijska uprava je iz Osnovne škole Pofalići u Novom Sarajevu obaviještena da su dobili informacije od tri učenika da ih nepoznati muškarac poziva da idu s njim.

Isti slučaj je zabilježen dva dana u ulici Humska, kada je policija bila prisiljena da interveniše na poziv jednog roditelja. Majka jedne djevojčice je izjavila da je nepoznati muškarac njenu kćerku i još dvije djevojčice pozivao da idu s njim, što su odbile.

O ovoj problematici i slučaj o kojem se još uvijek stidljivo priča, u Novom danu na N1 smo razgovarali sa dugogodišnjim inspektorom za maloljetničku delinkvenciju MUP-a KS Mićom Letićem i šefom Odbora za sigurnosti Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Zdravkom Kujundžijom.

“Mislim da se kompletna situacija u državi najviše odražava na najmlađe, koji bi trebali biti najzaštićeniji. Država bi trebala da poduzme aktivnosti u cilju sprečavanja i stvaranja sigurnosnog ambijenta. Prognozirao sam neke stvari – i ako se nešto ne poduzme, moglo bi biti pogubno”, kaže Letić.

“Kada govorimo o sigurnosti – ona se plaća cijenom života. Aktivnosti bi trebale biti kontinuirane, ali one se dešavaju ad hoc – samo kada se nešto dogodi. Bezbroj okruglih stolova, na terenu nema ništa konkretno i slika je sasvim drugačija”, pojašnjava Letić.

Zadaće institucija ne smiju imati prekida, smatra Letić. “Moramo konačno činiti odgovornim nekoga ko je preuzeo funkciju, bilo koju. Menadžer, nastavnik, pedagog… Svi moraju pored svojih prava preuzeti i obaveze. U porodici, kada nema komunikacije – ona postaje disfunkcionalna. To se dešava i u sistemu funkcionisanja institucija, tako građani plaćaju životima”, pojašnjava.

Kujundžija je kazao da je Upravni odbor vijeća roditelja KS jučer izdao jedan emocionalni i dramatični apel nosiocima javnih funkcija, političarima, policajcima, tužiteljima, sudijama – ispred 50.000 učenika i 100.000 roditelja, zabrinutih roditelja gdje je istaknuto nekoliko stvari.

“Ono što se događa na ulicama, pucnjava na javnom mjestu – što je prije nekoliko mjeseci bio slučaj, ta osoba će dobiti samo šest mjeseci jer je potegao pištolj. U Srbiji i Hrvatskoj je kazna za to minimalno dvije godine. Imamo divljanje na ulicama, navodne pokušaje otmica – sve to treba istražiti”, smatra Kujundžija.

“Važan razlog zabrinutosti je nesloga razjedninjenosti u strukturama vlasti. Premijer optužuje komesara, komesar optužuje premijera – tako se djeca svađaju u školskom dvorištu”, dodaje.

“Jedan ministar je rekao da se ne osjeća sigurno u ovom gradu. To je strašno. Na djelu je građanski pasivizam, ljudi se angažuju na društvenim mrežama. Ovo je prijelomna tačka – da li ćemo graditi bolje društvo ili anarhiju”, dodaje Kujundžija.

Letić smatra da je odgovoran sistem – prepun rupa, gdje nema saradnje određenih nivoa vlasti, postoje krtice, rupe u zakonu i opća nevolja za radom, te se pita kako uopće stvoriti snažan sistem?

“Građani konačno moraju da shvate da institucije sistema vlasti, ministarstva moraju da shvate da su servisi. Oni trebaju biti na usluzi i stvoriti ambijent i uslove za život. Institucije se bave sobom, a građani od tog svog servisa, za koji su dobro i debelo plaćeni, moraju potencirati i tražiti svoje usluge”, pojašnjava Letić.

Ključno je osviještavanje i edukacija – koja mora biti kontinuirana.

100 kriminalaca čini 99 posto krivičnih djela

“Kriminalitet ne stoji u mjestu nego mutira kao karcinom. Mijenja oblik iz dana u dan, tako da metode od prije 10 godina danas ne funkcionišu i to se sve u hodu mijenja“, kaže Letić.

“Bojim se i upozoravam da je krajnje vrijeme da se profesionalci moraju uključiti da daju doprinos. Ne podobni, nego profesionalci, ako volimo sebe i svoju djecu. Odgurati neprofesionalizam, politiku i početi funkcionisati na zdrav način. Struka treba stvarati kriterije i uslove ponašanja svega onoga što treba da doprinese zajednici”, kaže Letić.

Njegov stav je i taj da djeca odlaze u vode kriminala, droge, a da Sarajevo kao glavni grad BiH nije samo tranzit nego destinacija za narkotike.

“Puno je pošasti, i bojim se da ovdje ne dođu određeni oblici kriminaliteta jer ćemo onda imati pogubne posljedice”, ističe Letić.

On je ocijenio da djeca kao najsigurnija kategorija (bar bi to trebala biti) se koriste kao oruđe za izvršenje kriminalnih radnji, jer dijete do 14. godine nije odgovorno za svoje postupke – nego za njih odgovara roditelj.

“Mafija će početi koristiti djecu i onda smo propali na svim nivoima”.

N1

Jedan od problema prema mišljenju Miće Letića je i taj što smo kao građani postali tolerantni na nasilja. “Moramo mnogo prije reagovati nego li krenemo oplakivati djecu. Mora se vratiti povjerenje građanima u institucije koje garantuju sigurnost, u pravosuđe…”, dodaje ističući da je hobotnica korupcije uhvatila sve institucije, zbog čega je BiH na koljenima.

Kujundžija je za kraj kazao da će se ovi problemi i dalje dešavati. “Trebaju ga rješavati stručnjaci. 100 kriminalaca u Sarajevu pravi 99 posto krivičnih djela. Dugoročno rješenje je ulaganje u školstvo i djecu. Znam reći da smo izgubljena generacija, ali ono što možemo uraditi jeste da uložimo u djecu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.