Parlament FBiH: Hadžibajrić i Selman odustali od mandata

Vijesti 02. dec 201414:00 > 14:02
N1

Jedan od novoizabranih poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ibrahim Hadžibajrić (Savez za bolju budućnost BiH) obavijestio je ranije Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine da odustaje od mandata, pa je umjesto njega mandat dodijeljen Jasni Duraković Hadžiomerović.

O Hadžibajrićevom odustajanju novinare je danas obavijestio predsjednik CIK-a Stjepan Mikić na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma koja je u toku u Sarajevu.

I poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Selman odustao je od mandata, ali kako je o tome CIK obaviješten tek tokom današnjeg dana, njegova odbijenica još nije procesuirana niti je pripremljen zamjenski mandat, što će CIK učiniti naknadno, kazao je Mikić.

Osim Hadžibajrića i Selmana, čije se odustajanje obrazlaže nespojivošću poslaničke dužnosti s drugim javnim funkcijama koje obavljaju, na konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma nisu došli ni Hasan Muratović (Socijaldemokratska partija BiH) te Rasim Omerović (Stranka demokratske akcije), ali njih dvojica nisu poslali obavijest da odustaju od mandata.