Od premijerske fotelje do poraza u Prači

Vijesti 20. okt 201608:12 > 08:17
BPK

Nema mnogo pravila u bosanskohercegovačkoj politici.

 Okolnosti se mijenjaju svakodnevno, neki ostanu, neki odu, ali rijetki su u ovih dvadesetak godina političkih putešestvija uspjeli prevaliti tako trnovit put, stići do vrha, a potom do kraja nestati, politički se skoro ugasiti – zatvoriti vrata kao što je to uradio Salko Obhođaš.

Sjećate li se bivšeg premijera Bosanskopodrinjskog kantona, predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije BPK, ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije, člana Glavnog odbora SDA i člana Predsjedništva iste stranke? Prije koju godinu, na političkom vrhuncu, odlučio je povući se i matične stranke usprotivivši se politici koja je tada emitovana iz Mehmeda Spahe 14 i nazivajući je – neozbiljnom.

Godine 2014, zauzima svoje mjestu u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. S mjesta poslanika kantonalne Skupštine, na proteklim lokalnim izborima kandiduje se za načelnika Općine Pale, još jedne ”posljedice” Daytonskog sporazuma sa tek nešto više od 1.000 stanovnika.

Obhođaš je izgubio osvojivši 244 glasa, 45 manje od Asima Zeca, kandidata Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost koji je osvojio 289 glasova. Načelnik s manje od 300 glasova! Nekoć jedan od prvaka SDA, nastupio je kao nezavisni kandidat zatvarajući jedno teško političko poglavalje. U zemlji gdje put od vrha ka političkoj anonimnosti zna biti tako kratak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.