Podrška Hillary Clinton iz Sarajeva

Vijesti 22. okt 201619:40 > 19:40
N1

Ispred sarajevske Katedrale održan je skup podrške Hillary Clinton, kandidatkinji za američku predsjednicu.

Predizborna euforija u Sjedinjenim Američkim Državama dostiže vrhunac. Amerika i svijet su po pitanju budućeg predsjednika podijeljeni. Demokratska kandidatkinja je i iz posljednje debate sa Donaldom Trumpom u Las Vegasu, prema anketi CNN-a, izašla kao pobjednica sa 52 posto podrške gledatelja. 

Podrška Clinton stiže i sa drugog kraja planete. Iako su kod nas izbori tek završeni, centar Sarajeva danas je podsjećao na atmosferu predizborne kampanje. Peticija, plakati, propagandni materijal – sve na jednom mjestu.

Prolaznici su danas imali priliku da potpišu pismo podrške Hillary Clinton. S druge strane, brojni prolaznici i strani turisti koji su se zatekli u centru Sarajeva se pitaju kakve refleksije može imati današnji skup na naredne predsjedničke izbore u SAD-u.

Inicijator kampanje pojašnjava današnji čin kao primjer građanskog aktivizma koji Sarajevo promoviše kao simbol univerzalnih i civilizacijskih vrijednosti. I sam vjeruje da podrška iz Sarajeva nema neki glasački uticaj na izbore u Americi, ali…

“Ali glas Sarajeva kao pobjede tih civilizacijskih vrijednosti tokom devedesetih sigurno se čuje širom svijeta, vjerujem da će se čuti i u Americi. Koliko to može uticati na izbore, postoji neka teoretska mogućnost, mi tamo imamo jaku dijasporu ali to apsolutno nije motiv ovog skupa”, kaže Mirza Hulusić, organizator skupa “Sarajevo votes Clinton”.

“Mi, dole potpisani građani Sarajeva, smo uz Vas, poštovana Državna Tajnice, kao što ste Vi, mnogo puta, bili uz nas. Zajedno smo jači i zajedno ćemo pobijediti, kao što to uvijek učinimo. Sarajevo glasa za Clinton”, navodi se u pismu koje su potpisali građani.

Šta o svemu kažu građani? 

“Potrebno je ovo, jer Clinton je donio slobodu na ove prostore. Ona je njegova gospođa, ona je demokrata a ne fašista kao Trump”.

“Da izrazim svoje građansko pravo i da kažem da sam umjesto rata za mir, umjesto tiranije i diktature za demokraciju, da sam u odnosu na totalitarne sisteme, rasizam i fašizam”.

“Dolazim iz Zadra, sa prijateljima sam došla posjetiti Sarajevo. Iznenađeni smo ovom akcijom, ne znamo povod ali nas veseli”.

“Da bude prva dama, predsjednica Amerike, to je jedna velika čast. Ja uvijek podržavam tako jake i snažne žene koje su sposobne da vode zemlju kao što je Amerika”.

 Međutim, u Bosni i Hercegovini ni po ovom pitanju ne vladaju ista mišljenja. To pokazuje i za sutra najavljeni skup podrške Donaldu Trumpu u parku Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu.

Inicijative za podršku američkim kandidatima naišle su i na reakciju satiričara koji su ujedinjeni u novoj inicijativi. Na društvenim mrežama pojavila se i najava okupljanja podrške za predsjedničkog kandidata Nana Addo Dankwa Akufo-Addoa i narod Gane. Skup bi se trebao održati 5. decembra, dva dana prije izbora, a kao lokacija simobolično je odabrana Baščaršija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.