VIDEO| Kiseljački rudari u bijelom prave čuvene pogače

Vijesti 29. okt 201616:38 > 16:40
N1

Prirodna, izvorska, kisela voda je fenomen zaslužan za toponim Kiseljak. Nije ovo jedini fenomen zbog kojeg ovo mjesto zaslužuje da se nađe na turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine.

Glas o tradicionalnim kiseljačkim pogačama čuje se daleko, i izvan Bosne i Hercegovine. Njihov glavni sastojak je upravo prirodna kisela voda, a priču o znamenitostima ovog Kiseljaka donosi reporterka Aida Hadžimusić. U ovoj kiseljačkoj ulici, jutra mirišu na pogače još od ‘48. Mirsad Mujkić je pekarsku lopatu preuzeo od oca, a i danas ovdje hljeb zarađuje, hljeb praveći.

”Kiseljačke pogače su se počele raditi sa kiseljakom, u Kiseljaku – moj otac sa svojim partnerom. Kasnije su se razišlii otac je ostao samostalno da radi. Ja sam od ‘74 godine nastavio sa radom”, ispričao je pekar Mirsad Mujkić.

Pogače nisu izbirljive kad su u pitanju kupci. Hoće svakome – i političarima, i radnicima, i pjevačima, i glumcima…

”Mogu vam slobodno reći – ja sam svjedok i doživljavao sam da su išle na sve kontinente. Kod ustoličenja zadnjeg biskupa u Hrvatskog, ispred Kiseljaka išla je jedna velika pogača kiseljačka, koja je imala napravljen izvor od tijesta sa slovima “Kiseljak”. Ona je išla ispred Kiseljaka kao poklon novom biskupu”, dodao je Mujkić.

Jasno je da pogače imaju dugu prošlost, ali kakva im je budućnost?

”Ja vam nemam nikom prenijet’. Sin ide drugim vodama. Magistrirao ekonomiju, hoće u diplomatiju. Nije zainteresovan za ovaj dio. Jer, ovo se zove “rudar u bijelom.” Morate biti angažirani 24 sata; morate razmišljati o mnogim stvarima – vremenu, datumu, penzijama, plaćama, da biste regulisali promet, da imate robu i tako”, kazao je.

O brendiranju je razmišljao, ali puno košta, pa zato i dalje – samo razmišlja. Sve nam je htio reći, ali recept ne da. Jedno je sigurno – na kraju se namažu kajmakom, od kojeg se nerijetko ožedni!

Žeđ smo ugasili ovom prirodnom izvornom kiselom vodom, po kojoj je i cijelo mjesto dobilo ime – Kiseljak! A upravo je ova voda glavni sastojak poznatih tradicionalnih kiseljačkih pogača! Nismo bili jedini na česmi…

A da su pogače i voda definisale Kiseljak, pokazuje i pjesma o ovom mjestu! Mlađi je ne znaju, ali među starijim stanovnicima nije bilo teško naći nekoga da zapjeva:

”Kiseljak, kiseljak, svaki momak veseljak, kiseljačke djevojčice, rumene k'o jabučice…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1
N1
N1