Ispovijest sarajevskog režisera: Kako sam preživio UKCS

Vijesti 30. okt 201618:32 > 19:29
N1

Režiser Enver Puška preživio je infarkt, Spasili su ga u Tuzli, a ne u Sarajevu. Jedan je od rijetkih koji govori o svom iskustvu i stanju na Kliničkom centru.

O nedostatku lijekova, i osnovnih usluga, koje su pacijenti prinuđeni sami kupovati, iako su uredno izmirivali zdravstvene usluge od svojih plaća i iako nisu odgovorni za nastali dug Kliničkog centra.

Istraživao je dugo manjkavosti zdravstvenog sistema. Ipak ništa ga nije moglo pripremiti za ono što mu se desilo. Infarkt. Nedostatak osnovne usluge. Ugrožen život. Spasila su ga poznanstva s pravim ljudima. Spasili su ga tuzlanski ljekari. I nije jedini koji spas traži izvan Sarajeva i daleko od Kliničkog.

“Kad sam došao na ovu Kliniku začepljenje arterije bilo 100 %. Ja nisam dobio stent, znači ili je ukinut ili neko nije htio da radi svoj posao. Imam prijatelja koji radi na 3. internoj nedavno se operisao u Rijeci jer ovdje nema antibiotika. I on je hirurg i sad mi svi treba da kažemo da je to divno krasno, ovo što stoji iza nas se finansira sredstvima koje mi damo od svoje plate i to je suština cijele priče”, počinje Puška svoju priču.

Ali ono što je problem cijele priče, i sam Enver kaže, je tišina. Stotine pacijenata prolaze isto. Kupuju antibiotike, analgine, katetere, drenove. Ipak strah je jači od istine. Šute jer se plaše da neće dobiti adekvatnu uslugu, koje, kaže Enver, ionako nema.

“Evo sad da odemo u pekaru, date marku za hljeb i kažu vam ‘gazda je u nekim dugovima pa vi ne možete dobiti hljeb’ ali uredno vam uzme marku. Pa ja mislim da bi je zadavili. U zdravstvu se to događa i ništa. Neosporno je da ovaj Klinički centar ima dugove ali te dugove nisu napravili građani”, smatra režiser.

Zbog svega navedenog, zbog vlastitog, ali i iskustava drugih ljudi, već postoji ideja o ekranizaciji. Između ostalog toga, kako je preživio Klinički centar. A podsjećanja radi, iako je prošao zakonski rok od 15 dana iz Kliničkog centra nikada nije stigao odgovor na naša brojna pitanja.

O tome kakvo je stanje na pojedinim klinikama, s pojedinim lijekovima i uslugama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.