Ukupno 12 godina i pet mjeseci za ratovanje u Siriji

Vijesti 31. okt 201615:43 > 15:47
N1

Sud BiH je osudio sedmoricu optuženih na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja na području Sirije i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Enes Mešić je zbog ratovanja u Siriji osuđen na tri godine zatvora, Adem Karamuja na dvije, Mirza Kapić na godinu i po, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić dobili po godinu zatvora.

Istom presudom su Delić i Kapić osuđeni za nedozvoljeno držanje oružja. Delić je proglašen krivim za nedozvoljeno držanje 10 ručnih bombi i puške M-48 koje su kod njega nađene prilikom pretresa i osuđen je na godinu zatvora, a Kapić je osuđen na pet mjeseci zbog posjedovanja poluatomatske puške s podrezanim kundakom.

Sudsko vijeće je izreklo jedinstvene kazne – Deliću godinu i 11 mjeseci, a Kapiću godinu i 10 mjeseci zatvora. Karamuja je oslobođen krivnje za ilegalno držanje oružja.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je Tužilaštvo BiH van sumnje dokazalo da su se optuženi tokom 2013. i 2014. godine priključili jedinicama koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

“Sud je našao da su optuženi napustili BiH i prešli ilegalno granicu Turske i Sirije, gdje su se priključili tamošnjim organizacijama. Vijeće je ovo zaključilo na osnovu izjava koje su optuženi dali kao osumnjičeni u istrazi, a gdje su opisali u kojem su vremenu bili u Siriji i da im je namjera bila da se bore protiv režima Bašara Al-Asada”, kazao je Strika.

Pored tih iskaza, prema Striki, analizom komunikacija Skypeom i SMS porukama nesporno je utvrđeno da su optuženi boravili u Siriji, a tokom postupka kao svjedoci su saslušane osobe koje su se vratile iz ove zemlje.

Vijeće se u presudi nije bavilo kvalifikacijom da su optuženi djela počinili kao pripadnici takozvane selefijske zajednice, jer, kako je pojasnio Strika, pripadnost nekoj religiji nije predmet ovog krivičnog postupka, već konkretna krivična djela.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.