Niko ne zna kolika je Bosna i Hercegovina

Vijesti 31. okt 201618:54 > 18:56
N1

Lična karta jedne države sadrži podatke o površini njenog teritorija, broju stanovnika, zvanične jezike, kratku hronologiju historijskih događaja, imena predsjednika vlade ili predsjedništva, najvišoj i najnižoj tački, pozivnom broju.

To su (ili bi trebale biti) činjenice poznate svakom vlasniku pasoša određene zemlje. Ali, da bi bh. apsurd s velikim A bio do kraja jasan, pobrinule su se državne institucije ove zemlje koje se nisu mogle dogovoriti čak ni oko prezentacije osnovnih ”biografskih” podataka zemlje koju predstavljaju (ili bi trebale predstavljati).

N1

Naime, vodeći se informacijama iz nekoliko različitih izvora došli smo da jednostavnog paradoksa. Neke od ključnih bosanskohercegovačkih institucija na svojim oficijelnim internet prezentacijama u moru podataka sumnjive važnosti koje nude, nude i neke osnovne, a pogrešne. 

N1

Tako ćete na stranici državnog Predsjedništva pronaći podatak prema kojem je površina zemlje 51.209,00 km². Ništa čudno na prvi pogled. Sve dok isti podatak ne potražite iz drugog izvora, Vijeća ministara recimo.

N1

I tamo postoji sekcija u kojoj se nude osnovne informacije o Bosni i Hercegovini. Ali tamo je površina države 51.197 km2. A da biste bili do kraja zbunjeni, potražite ove brojeve i na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tamo piše da je površina države čitavih 52.280 km2! Nevjerovatno! Šta mislite ko je u pravu?

N1

Agencija za statistiku kaže – Predsjedništvo BiH! Podatak dostupan na stranici ove institucije je, dakle, jedini korektan. Površina države iznosi 51 209,2 km², a broj stanovnika je domaćim institucijama i dalje nepoznat premda je ova Agencija rezultate popisa stanovništva objavila prije nekoliko sedmica. O ostalim informacijama ne treba trošiti riječi. Brojevima o strukturi stanovništva, gustini naseljenosti… Ili onim vješto izbjegnutim u svim spomenutim institucijama – državnim praznicima recimo. U zemlji koja ne zna kolika je…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.