Kasumović: Za mene je dno dna ovakvo svebošnjačko jedinstvo

Vijesti 01. nov 201608:45 > 09:03
N1

Na proteklim lokalnim izborima imali smo niz pobjeda nezavisnih kandidata. Jedan od takvih je i novoizabrani gradonačelnik Zenice - Fuad Kasumović.

Iako nije jedini koji je na ovim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat, sigurno ga izdvaja to što je pobijedio u velikom gradu.

Smatram da je građani BiH nakon 20-25 godina vladavine stranaka i privatizacije stranaka traže alternativu. Gdje god je bila ponuđena alternativa, građani su glasali za nju. Nekoliko ljudi i porodica su privatizirali SDA i vode stranku. Meni se to ne dopada. Politika koju vode da li svjesno ili nesvjesno sve više stvara tri entiteta. To nije opcija, to nije moje životno ni političko razmišljanje i želio sam ponuditi nešto novo“, ispričao je Kasumović.

Senad Šepić je u ponedjeljak gostujući na N1 televiziji govorio o novoj politici koja bi bila istinska alternativa.

Svaka opcija koja pravi jedinstvo Bosanaca i Hercegovaca me zanima. Vidjeli smo priču o svebošnjačkom jedinstvu. Meni ne treba ovakvo jedinstvo, već jedinstvo Bosanaca i Hercegovaca. Svaka politika koja se vodi na čitavoj BiH, da su svi građani i narodi uključeni me zanima. Ne želim biti lider toga, ali takva politika vodi boljitku građana. Bez politiziranja svega se može krenuti naprijed. Treba ići euroatlantskim putem i raditi na gradnji boljeg života građana. U suprotnom samo je dobro političarima i njihovim familijama, a građanima nije“, objasnio je Kasumović.

On je kazao da ga ne interesuje saradnja s ovakvom SDA.

Od osam gradova u ZDK koje je SDA držala, pet je izgubila. Građani su rekli da takva politika ne valja. Veoma brzo idu i Opći izbori. Stranke su shvatile da su u velikim problemima i 2018. će biti druga priča. Neke velike stranke neće moći ući u vlast“, istakao je gost Novog dana.

N1

Kasumović je kazao da će u Zenici uraditi sve što je obećao.

Prvo će uslijediti reforma gradske uprave i javnih preduzeća. U planu je i rješenje za pse lutalice, te vodu i kanalizacije. Izabrat ću profesionalce, neće me zanimati ni stranačka pripadnost i vjera. Tražit ću najbolje.”

Zenica se često spominje u kontekstu zagađenja zraka. Građani u Zenici već odavno imaju problema sa grijanjem, što je pogotovo aktuelno u ovom periodu.. Čest je slučaj da kada počne sezona grijanje pojave se i kvarovi na kotlu.

Mital se vodi kao najveći zagađivač, a oni su uložili 90 miliona KM u zaštitu okoline. U razgovoru s bivšim direktorom Kulovićem i građanima koji su upućeni, Mital je smanjio 40-50% zagađenje u odnosu na period prije rata. Građani Zenice slabo žive i grijanje je loše. Mital će napraviti tri kotla, koja će biti modernija i trošit će manje uglja; bit će jedan na ugalj, drugi na plin i treći na struju“, rekao je Kasumović.

Novi gradonačelnik Zenice je prokomentarisao i koaliciju SDA-SBB koja je uzdrmana Radončićevim svjedočenjem u Prištini kada je za ubice Ramiza Delalića okrivio ‘bošnjačku državnu mafiju’.

Onog momenta kada je navodno svebošnjačko jedinstvo napravljeno između dva čovjeka koji nema šta jedan drugom nisu rekli za mene je to bilo dno dna. Njih dvojica se navodno pomire i to treba da predstavlja sveopće jedinstvo. Tada sam rekao, to nije svebošnjačko jedinstvo. Građanima BiH treba sveopće bosansko jedinstvo. Nastalo je zbog potreba SDA i SBB-a i njihov lidera. Tražilo se rješenje. Od te ljubavi nema ništa i pitanje je narednih dana i mjeseci kada će prestati, jer nikada iskreno nije ni postojalo. Najviše me boli što je sve postalo laž, nema sekunde poštenja“, iskren je bio Kasumović.

On smatra da ili SDA treba podnijeti internu istragu ili krivičnu prijavu zbog izjava.

Ako ostane samo na ovome, znači da ima istine u svemu i bošnjačke mafije i ostalog. Ako nema istine, onda treba ispitati sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.