Šta iz Bosna Sema misle o plaketi za profesora Lafcioglua

Vijesti 01. nov 201612:57 > 13:02
N1

Glasnogovornik obrazovnih institucija Bosna Sema je za N1 objasnio situaciju koja je nastala u vezi s profesorom Alijom Lafciogluom koji je predložen za dodjelu priznanja "Plaketa Grada Sarajeva".

Mi smo u Bosna Sema instituciji zatečeni svim ovim. Saznali smo iz medija odluku komisije da se našem uposleniku dodjeli ova nagrada i to nas je obradovalo znajući da je gospodin Lafcioglu učinio mnogo na promociji naše zemlje. Stvar je vrlo jednostavna, mi smo iskoristili naše pravo da kandidujemo našeg uposlenika za plaketu. Poslali smo ono što nam je rečeno iz Gradske uprave i dokaze o tome šta je sve Lafcioglu posjedovao. Educirao je mlade matematičare, fizičare, a onda je među njima nalazio talente koje je pripremao za međunarodna takmičenja. Donio je 36 medalja“, kazao je za N1 Orhan Hadžagić, glasnogovornik obrazovnih institucija Bosna Sema.

Na pitanje novinarke šta se dešava na relaciji Bosna Sema i tzv. organizacija FETO, s obzirom na poruke iz države Turske, Hadžagić je kazao:

Ne znam šta se dešava u odnosima dvije države. Naše je da se bavimo obrazovanjem, odgojem i educiranjem djece. Ovo što je gospodin Lafcioglu počašćen smatramo nečim najnormalnijim. Ja ne znam o tim organizacijama o kojima se priča. Ja kao predstavnik organizacije Bosna Sema govorim da nemamo ništa sa organizacijom o kojoj se govori. Mi radimo i plaćamo svoje poreze. Gospodin Lafcioglu je kroz svoj rad uključivao djecu, mlade matematičare iz cijele BiH, pripremao ih je besplatno“.

Kazao je da mu je jasno da se podigla medijska prašina, ali da su njihovi rezultati ustvari njihova glavna prašina.

Naša glavna prašina su naši rezultati. Ovo što se dešava sa ovom plaketom je prašina koju ćemo nastaviti proizvoditi. Mi ćemo nastaviti da dobro radimo i pravimo dobre rezultate, da afirmišemo BiH u cijelom svijetu kao zemlju značajnog kadrovskog potencjala. Što se tiče Islamske zajednice, ušli smo u pregovore i oni su okončani jer ne postoje uslovi da ovo sve što mi posjedujemo bude uvakufljeno. Zato što imamo kreditni aranžman sa komercijalnim bankama i zato ne može biti uvakufljeno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.