Koje beneficije imaju sarajevski umjetnici na budžetu?

Vijesti 02. nov 201618:21 > 18:24
N1

Kipari, slikari, muzičari, glumci, pisci, arhitekti, književnici - puno je Sarajevo umjetnika, no spisak za istaknute i samostalne ipak je ograničen na 38.

 Ko, kako i zašto je na budžetu, pitanje je zbog kojeg umjesto da olakša, ovaj status umjetniku – nerijetko prisjedne.

Fuad Backović Deen, kantautor za N1 kaže: “Što se mene tiče, čitao sam ružne komentare, da dobijam mjesečnu platu, da sam osigurao studij u Milanu, što je tužno, ružno i poražavajuće”.

“Taj medijski linč kontinuirano traje kad je u pitanju status slobodnog umjetnika. Vjerovatno zato što je moj otac politički angažovan pa misle da je to protekcija”, dodao je.

No mit da umjetnici imaju platu od Kantona, konačno je razbijen. Zdravstveno i penziono osiguranje jedina su beneficija, za koju treba – ispuniti uslove. Potvrđuje to i Almin Zrno, istaknuti foto dizajner, također na listi samostalnih umjetnika.

“Taj status sam dobio 2007. godine. Prije toga ste morali da budete član Udruženja likovnih umjetnika, ja konkretno primjenjene umjetnosti, morate da imate izložbe, nagrade, kontinuirani rad…. Ne znam kako bi bilo da probam u penziju. Na primjer, pokojni Affan Ramić je bio na tom spisku i otišao je u penziju i imao u penziju 200 i nešto maraka, što je nedopustivo”.

Zakon predviđa i ostale uvjete koje umjetnik mora ispuniti: Prvo ukoliko živi isključivo od svoje umjetnosti, potom ukoliko je državljanin BiH, a živi na područku KS, da ne bude u radnom odnosu te da relevantno udruženje verifikuje njegov opus, ako nije član, onda umjetnik svoj opus mmora dokazati programskom knjižicom…

Tako će status neki izgubiti. Jedna od njih je Nela Đenisijević, jer se preselila u Belgiju. No Boiis Lalić živi u Sarajevu. Iza njega su tri knjige koje je sam izdao i od čije prodaje živi. Nije na spisku, ali nema ni zdravstvenu zaštitu:

“To je po nekom pravilu koje su uspostavili u Službi za zapošljavanje, da svako ko ima više od 200 i nešto KM, gubio je prava na pomoć sa biroa”.

Samostalni književnik smatra da estradnim i drugim umjetnicima nije mjesto na istoj listi. No taj odabir pravit će komisija, koja će u decembru praviti redovu reviziju spiska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.